Alla fall som Stina Blomgren berättar om i sin bok väcker känslor. Tre speciella fall har jag fastnat för. Fall som ställer frågor.

Ett handlar om Galina Skrypnyk från Novije Dratcentci i Ukraina. Hon växte upp 50 mil från Tjernobyl och utsattes för den strålning som kärnkraftsolyckan skapade. Hon fick bröstcancer.

Hennes make fanns redan i Sverige och jobbade utan papper. Alla pengar han sparat till en framtida gård hemma gick till Galinas cancerbehandling.

Friskförklarad
Sedermera blev hon friskförklarad och kom till Sverige. Hon jobbade och städade i privata hem i Stockholm. Efter ett tag började hon känna av en smärta som hon trodde berodde på arbetet. Men hon tordes inte söka upp vården. Risken att bli utvisad var överhängande.

När hon långt senare fick träffa läkare så visade det sig att cancern hade spritt sig till skelettet. Hon dog i mars i år. Vad hade hänt om hon hade kunnat träffa läkare tidigare?

Skjuten i ryggen
Ett annat fall som Stina Blomgren berättar om är om Juliet Kavinga från Kenya. Ett fall som uppmärksammades i tidningar. Den 30 juli 2006 upptäckte nämligen en vattenskoteråkare ett stort paket flytandes i vassen vid Lullehovsbron på Ekerö väster om Stockholm. Paketet var tungt, inslaget i en presenning och hade sänkts i vattnet med tyngder. Väl förpackad i presenningen låg en kvinnokropp.

Kvinnan hade skjutits i ryggen med hagelgevär. Rättsläkare konstaterade att den mördade var gravid i sjunde eller åttonde månaden. Det var Juliet Kavinga. Hon hade kommit till Sverige på ett kortvisum för att sommarplugga på Uppsala universitet. Hon blev kvar och jobbade utan papper. Hon träffade en man som inte blev glad när hon blev gravid.

Sedan försvann hon och ingen anmälde henne som saknad. Alla av rädsla för myndigheterna. 15 månader senare hittades hon inslagen i paketet. Vad hade hänt om rädslan för myndigheterna inte hade funnits där? Vad hade hänt om en papperslös inte riskerar att bli utvisad om han eller hon anmäler en papperslös som försvunnen? Många som känner papperslösa är papperslösa själva.

Finns inte
Det tredje fallet handlar om en man av bolivianskt ursprung som ramlar ned från ett tak när han jobbar med att rensa bort snö. Rykten om mannen sprids. Att han vägrades vård. Att han dog. Att ingen ville bistå med begravning. Att han kanske grävts ned på någon okänd plats.

Hur det går ska jag inte avslöja. Men mannens fall avslöjar problemet. Han kommer till Sverige och sen vet plötsligt ingen någonting om honom. Han finns inte.

Roland Klinga

Skriv ett e-postbrev till redaktionen