/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/stinablomgren4008.jpg
Stina Blomgren vill få oss att se det vardagliga förtrycket av de papperslösa

En beräkning säger att det finns åtta miljoner papperslösa inom EU. Siffror för Sverige talar om alltifrån 10. 000 till 30.000. Kanske betydligt fler än så. Stina Blomgren har berättat om några av dessa livsöden i sin nya bok Svart notis.

Stina Blomgren har jobbat med boken i fem år. Skrivprocessen har pågått vid sidan om hennes ordinarie arbete på Sveriges Television. Ett jobb som journalist i program som Dokument inifrån, Faktum med flera. Undersökande journalistik med andra ord. En undersökande journalistik som ofta har återkommit till de papperslösas situation.

– Men jag fick upp ögonen för detta när jag jobbade som diskare i Paris. Jag var papperslös, men situationen var betydligt värre för andra. Det här händer runt om oss och jag blev som besatt om att vilja berätta. Det hade jag med mig när jag gick journalistutbildningen, säger hon till LO-Tidningen.

Utskälld
Att boken har tagit tid är bra, tycker hon. På fem år har det hänt mycket. Då blev hon utskälld av migrationsministern Jan O Karlsson (s) när hon hade frågor om papperslösa. Då åkte Byggnads ut på byggen och anmälde papperslösa till polisen.Nu kommer ansvarig minister direkt till Rapport för att kommentera frågorna. I dag har till och med ett fackligt centrum för papperslösa öppnats.

– Det är svårt att förklara varför åsikterna har förändrats. Men det brukar ta tid. Jag vill inte skylla på någon. Men det var så man tyckte då. I dag har ämnet en betydligt större prioritet. Det kan ha att göra med alla artiklar, tv-program och papperslösas demonstrationer. Därför är det bra att boken har fått ta tid. Att få beskriva förändringen över tid är spännande journalistiskt, säger hon.

Ilska och sorg
Det är svårt att värja sig mot alla människoöden som boken tar upp. Stina Blomgren berättar att hon har blivit både arg och ledsen under resans gång.

– Men det är viktigt för mig att ingen skildras som offer. Det här är starka människor med en drivkraft. De är inga offer. Men de finns runt om oss utan någon trygghet. Jag hoppas att folk får upp ögonen för detta. Det angår oss alla, säger Stina Blomgren.

Finns det något fall som berör dig mer än något annat?
– Det där är svårt. Men att papperslösa var med och rev bort asbest utan skyddsutrustning när Vällingby centrum byggdes om gör mig upprörd.

Växande problem
Svart notis är hennes första bok. Om det blir fler böcker i ämnet vet hon inte. Men hon tänker fortsätta att bevaka de papperslösas situation. Och hon har fortfarande kontakt med flera av dem som hon skrivit om.

– Frågan kommer att bli större och större. Jag är ingen politiker. Men jag hoppas att fler slutar att blunda. Papperslösa finns runt omkring oss, säger hon.

Läs också: Artikeln "Skakande rapporter" 2008-09-30

Roland Klinga
Skriv ett e-postbrev till redaktionen