Krisen i bilindustrin fortsätter. Hittills i år har Volvo Personvagnar minskat sin personal med 3.400 personer, men neddragningarna och de planerade sparpaketen ser inte ut att räcka.

Enligt uppgifter till SVT:s Rapport planerar Volvo ännu ett sparpaket där tusen tjänster ska bort från Torslandaverken i Göteborg. Volvo Personvagnar vill inte bekräfta att det rör sig om tusen anställda, men att ytterligare neddragningar är på gång verkar mycket troligt, enligt facket.

– Det finns en ytterligare övertalighet, det är klart, men hur stor den är har vi inte fått besked om, säger Mikael Sällström som är förhandlingsansvarig för IF Metall på Volvo i Göteborg.

Storvarsel
Före sommaren varslades 600 IF Metallmedlemmar på Torslandaverken som en del i det storvarsel av sammanlagt 1.200 personer som Volvo då gick ut med.

För några veckor sedan kom beskedet att ytterligare 900 jobb skulle försvinna i samband med att det tredje skiftet i Torslanda läggs ner.

– Det tredje skiftet går sin sista vecka nu, sedan läggs det ned, men det har ännu inte lagts varsel på de 900 de talades om. Nu får vi väl se hur många fler det blir, säger Mikael Sällström.

Vikande försäljning
Anledningen till varslen är den kraftigt vikande försäljningen, som gör att färre bilar ska tillverkas. Att kämpa för att behålla jobben när bilmarknaden ser ut som den gör är svårt, enligt Mikael Sällström.

– När det är en volymnedgång är det inte mycket att göra. Tidigare har man alltid sett ett ljus i tunneln och de anställda har kunnat övervintra i olika utbildningsprojekt under svackorna. Nu har samhället sparat in på sånt, och då blir det svårt, säger han.