LAPPVERK. ”Vi förutsätter att du delar arbetarrörelsens värderingar.” Det uppfordrande beskedet är välbekant för dem som, särskilt tidigare, sökte jobb inom arbetarrörelsen.

En ganska onödig markering i platsannonserna.  Om man förutsätter att någon som söker sig till arbetarrörelsen delar sagda rörelses värderingar torde det vara onödigt att påpeka det. Det självklara är så självklart att det inte behövs sägas ut.

Okej, då: Risken finns alltid att det slinker in någon papperslös bland hermelinerna.

Svårare att ta till sig är informationen att man ska dela Stockholms Lokalfabriks värderingar. I mängden av lappar, kvitton och klipp i mina fickor finns en sladdrig platsannons från SL, som söker en kommunikationsansvarig projektledare:

”Vi förutsätter att du delar SLs värderingar.”

Vad menas?
Jaha. Vad menas? Att man ställer bilen och tar tunnelbanan, att man ställer in promenaden och tar bussen, att man betalar sitt färdbevis, att man inte bråkar med de spärrvakter som snålar med minuterna när de stämplar förköpsremsan (”åkbandet”), att man artigt tar till sig informationen om vagnfel eller tidigare stopp i trafiken?

Jag grubblar.

Aha
Först när jag har bytt från tvärbanan i Liljeholmen till T-banans röda linje kommer jag till insikt.

Att dela SL:s värderingar är naturligtvis att tänka på avståndet. Mellan vagn och plattform.

Jan-Ewert Strömbäck
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn