De nya reglerna i sjuk­försäkringen sätter facken i en helt ny situation. För den som varken får a-kassa eller sjukpenning finns ingen ersättning som avtalsförsäkringarna kan kopplas till.

Dagens regler om sjukpenning och a-kasseersättning har ändrats kraftigt av den borgerliga regeringen. Efter en längre tids sjukdom riskerar nu många fackliga medlemmar att bli nollklassade, det vill säga ställas utan både a-kassa och sjukpenning.

De fackliga avtalsförsäkringarna är ett komplement till de lagstadgade försäkringarna och fyller på med extra ersättning.

Men utan laglig ersättning finns ingen bas att bygga vidare på.

– Det blir problem eftersom våra försäkringar alltid kopplas till det man får från de allmänna systemen. De är inte gjorda för att täcka upp om man inte får någonting alls, säger Renée Andersson på LO.

Hur långt kan facken gå för att täcka upp försämringarna?

– Vår grunduppfattning är att vi ska ha bra offentliga system. Avtalsförsäkringarna ska ju inte ta över det offentligas roll.

– Men det var en diskussion som vi också hade i samband med försämringar i a-kassan. Där var det ett krav från många håll att facken ska täcka upp för försämringarna. Fortfarande är mycket oklart men vi får följa upp vad som händer.

Enligt en uppskattning från Sveriges kommuner och landsting (SKL) tvingar de nya reglerna närmare 10 000 människor till socialbidrag, vilket ökar kommunernas socialbidragskostnader med en halv miljard kronor på årsbasis fram till 2011.

Fördubbling
Om i stället Försäkringskassans egen uppskattning blir riktig kan den siffran fördubblas.

En halv miljard kronor motsvarar fem procent av kommunernas budget.

– Vi vet inte hela effekten ännu men vi är bekymrade, säger Leif Klingensjö på avdelningen för lärande och arbetsmarknad på SKL.

Kommer kommunalskatten i så fall också att höjas med fem procent?

– Pengarna måste komma någonstans ifrån och den stora utgiften för kommunerna i dag är skolor och socialbidrag, säger han.

Enligt förbundsjurist Claes Jansson på LO-TCO Rättsskydd gör de nya reglerna ändå att facken måste agera.

– Framför allt genom att ta reda på vilka som är långtidssjukskrivna och vara pådrivande för att de ska få någon form av rehabilitering.

– Om arbetsgivaren inte vill medverka finns det en möjlighet för skyddsombudet att påtala det för Arbetsmiljöverket.

Blir det svårare för facket?

– Det blir åtminstone en ny situation, men det blir nog svårt för arbetsgivaren också. De har båda tidigare kunnat luta sig tillbaka och låta tiden gå.

– Men det är viktigt att facket informerar sina medlemmar att verkligen gå tillbaka till arbetet eller till arbetsförmedlingen när sjukpenningen dras in, annars blir man nollklassad.

Claes Jansson ser också en risk för att en ny låglönemarknad skapas.

– Det är säkert en medveten konsekvens. Människor med ganska svåra sjukdomsproblem kommer att ha svårt att få a-kassa eller sjukpenning, och i vart fall får de a-kassa på så låg nivå att de tar vilket jobb som helst.

Socialbidrag
Många tvingas söka socialbidrag eller acceptera en lön just ovanför den lägsta ersättningen, tror han,.

– De som har en partner eller ett hus kommer att leva på partnern eller låna upp pengar på huset. Men förr eller senare får de göra sig av med huset eller bostadsrätten för att få socialbidrag. Det är ju så reglerna ser ut.

Och de som är drygt 60 kanske tar ut pension i förtid, men det slår hårt på ålderpensionen resten av livet, enligt Claes Jansson.