/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/poedin3908.jpg
Kapitalplaceraren P-O Edin med Sjunde AP-fondens motto i bakgrunden.
 

INTERVJUN Vad tänker du på när du hör ordet kapitalplacerare? Fjuniga finansvalpar runt Stureplan? Flödande champagne och dyra bilar?  P-O Edin bryter mot de flesta av fördomarna.

Pensionär. Socialdemokrat. Före detta LO-ekonom. Klädstil: Mer Dressman än Armani. Från kontoret tar han pendeltåget hem till Älvsjö.

Men så är P-O Edin ingen vanlig kapitalplacerare heller. I åtta års tid har han satt finansvalparna ordentligt på plats med sina placeringar för Östersjöstiftelsen.

Överträffar index
Hans förvaltning har med råge överträffat index. Fram till senaste årsskiftet hade Östersjöstiftelsens tillgångar ökat ungefär dubbelt så mycket som en jämförbar förvaltning.

– Fast i år är det möjligt att vi inte slår index, bekänner P-O Edin och tillägger:

– Det blir i så fall första gången på nio år.

Det märks att han är stolt över framgångarna och att han tycker det är roligt att placera kapital.

När P-O Edin efter 16 år lämnade LO-borgen som pensionär överraskade han många med att gå till finansmarknadens Reuterskärmar.

– Jag tyckte det var roligt att pröva något nytt. Och så känns det bra att bidra till angelägna ändamål.

Finaniserar forskning
Östersjöstiftelsen avkastning finansierar forskningen på Södertörns högskola.

En annan drivkraft är tävlingsinstinkten, att bevisa att det inte behövs någon miljonbonus för att förvalta kapital framgångsrikt.

– Fram till i fjol hade jag 25.000 i månaden för att sköta sju miljarders förmögenhet. Det finns ingen i det här landet som har en så låg ersättning för en sådan uppgift.

– Då känns det tillfredsställande att jag gjort ett minst lika bra jobb som de andra.

Är det tur eller skicklighet att det gått så bra för Östersjöstiftelsen?

– Till en början sa jag att det nog var väldigt mycket tur. Men det är väl svårt att förklara att man haft tur åtta år i rad.

Ny strategi
När P-O Edin tog över som placeringsdirektör fattades två strategiska beslut. Det första var att satsa till hundra procent på aktier.

– I det långa loppet ger aktier högre avkastning. Både teori och praktik pekar entydigt på det.

– Visserligen blir det väldiga svängningar mellan olika år, men det får man ta med ro.

Strategin sjösattes vid absolut sämsta tänkbara tidpunkt – precis när börsen stod på topp, våren 2000. Men samtidigt träffade stiftelsen alldeles rätt med det andra viktiga beslutet – att sälja alla IT- och telekomaktier.

Bubblan sprack
Strax efteråt sprack nämligen bubblan och kurserna på IT-aktier rasade. Östersjöstiftelsen köpte i stället hopplöst tråkiga företag, som verkstadsbolag och banker, bolag som gjorde stabila vinster och ökade i värde.

Smällar kommer ändå med jämna mellanrum. I den nuvarande finanskrisen har Östersjöstiftelsen förlorat 170 miljoner kronor på amerikanska kommunobligationer.

P-O Edin tycker att aktier är en bra sparform som passar många svenskar.

– I Sverige har vi i ett historiskt och ett internationellt perspektiv väldigt god långsiktig trygghet. Vårt grundläggande trygghetssparande är i stor utsträckning löst genom beslut i riksdagen och genom kollektivavtal.

– Därför har människor med normal ekonomi så mycket trygghet i botten att de kan ta lite högre risker i sitt övriga sparande. Många tycker dessutom det är lite spännande.

Ny syn på kapitalister
Men i arbetarrörelsen var ju aktieägande länge förknippat med höga hattar och feta cigarrer – har det hänt något med synen på kapital och kapitalister?

– Det grundläggande är att det är löntagarna, deras samlade pensionsrättigheter och den offentliga sektorn som i dag äger det mesta av förmögenheten i Sverige. Därför tror jag att vi måste förändra vår syn på kapitalister.

– Det är i grund och botten bra att många människor också har ett individuellt kapital, inte bara den här grundtryggheten.

Goda råd
Vilket råd ger då P-O Edin till den som ska placera på aktiemarknaden, i PPM-systemet eller i avtals- och pensionsförsäkringar?
– Tycker man inte det är skoj och vill man inte ta risker ska man välja fonder som har låga avgifter. Då får man ett väl avvägt sparande med god riskspridning.

Om man vill vara mer aktiv då?
– Allmänt sett tycker jag att man i så fall ska ta egen ståndpunkt. När man väl får enrekommendation av andra att välja en viss placering är det ofta för sent.

Kan man tillämpa Östersjöstiftelsens strategi att behålla sina placeringar i upp- och nedgångar?
– Det beror helt och hållet på hur länge man kan avvara pengarna. Ska man spara för att köpa ett hus om fyra fem år är det inte så klokt. Om man däremot sparar till ålderdomen, då kan det vara en bra strategi.

Du har gått från fackföreningsrörelsen till finansmarknaderna – har du ändrat din uppfattning om kapital och marknader?
– Nej, inte i grunden, varken när det gäller värderingar eller synen på hur ekonomin fungerar. Det som möjligen är en ny insikt är hur dåligt riskkapitalmarknaden fungerar.

– Vi i Östersjöstiftelsen har finansierat ganska mycket bra idéer utanför börsen och varit beredda att ta risker, men väldigt få andra gör det.

P-O Edin förvånas också över att banker och övriga stora aktörer lyckats skydda sig från effektiv konkurrens tro
ts att industrin växt sig så stor.

– De säger att de är experter på placeringar. Men alla som vet någonting om det här förstår att de mest är duktiga på att ta bra betalt, fastän de många gånger presterar sämre än ett genomsnittsindex.

– Prestationen i den här branschen är densamma oberoende av om det är en hög eller låg avgift. Däremot får du som kund en högre avkastning om avgiften är låg.


FAKTA /
Namn: Per-Olof Edin
Jobb: Placeringsdirektör på Östersjöstiftelsen, före detta LO-ekonom. Sitter i placeringskommittén för Världsinfektionsfonden. Ger placeringsråd till Synskadades riksförbund.
Ålder: 68 år.
Familj: Hustru och två barn.
Bor: I villa i Älvsjö.
Inkomst 2007: 1 360 000 kronor.
Bil: Nissan Primera 2007.
Humorfavorit: HasseåTage.
Favoritmusik: Sextiotalsprogg, som Wiehe och Afzelius.
Favoriträtt: I dessa tider: surströmming.
Favoritbok: Oliver Sacks: Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt.
Plockar helst: Grönsaker i den egna trädgården.
Dold talang: Är bra på att baka kanelbullar (recept nedan).

P-O:s smakrika och sunda bullar

  /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/bulle3908.jpg

Ändra ett vanligt bullrecept så här:
Vanlig mjölk byts ut mot Oatly havremjölk (ett företag där P-O sitter i styrelsen).
Smör byts mot flytande margarin i degen. Tillsätt en gnutta salt.
Blanda mjölkfritt bordsmargarin och flytande margarin till lämplig konsistens och bred på den utkavlade degen tillsammans med socker och kanel.
Var generös med kanel och kardemumma. I stället för att pensla bullarna med ägg innan sockret strös på, spruta vatten med stänkflaska.
Jäs inte degen utan kavla ut och gör bullarna färdiga. Jäs dem i värmeugn på 30-40 grader. Bullarna ska vara ganska luftiga innan de sätts in i ugnen för att bakas färdiga.

Peeter-Jaan Kask
Skriv ett e-postbrev till redaktionen