Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin presenterade höstbudgeten i ett soligt Karlstad. Men Kerstin Johnson, ordförande för Kommunal i Värmland, är varken imponerad av regeringens prat om ”utanförskap” eller löftet om sänkt avgift till a-kassan.
– Sedan är det ju bra att man börjat återställa det man ställt till, säger hon till LO-Tidningen.

Finansminister Anders Borg har konstaterat att det blåst in en höststorm över världsekonomin.

De gula höstlöven har redan börjat falla över torget i Karlstad när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin anländer till hotellet vid Klarälven för att presentera höstbudgeten. Regeringen delar totalt ut 32 miljarder kronor.

Starka finanser
Ledorden som ständigt återkommer är arbetslösheten, sysselsättningen och utanförskapet. Sänkt inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärerna, bättre villkor för företagande och sänkt avgift till a-kassan är några av åtgärderna. Fler ska i arbete. 

– Det ska vara lönsamt att arbeta. Tidigare var drivkraften för att inte fortsätta leva på a-kassa försvagad. I en del fall var det inte lönsamt att gå från arbetslöshet till arbete. Det är i grunden ett perverst system, säger Littorin.

Han trycker på att statsfinanserna är starka och att landet nu står väl rustat inför den stundande konjunkturavmattningen.

– Det hade det inte varit om vi inte haft en politik som lett till sänkta trösklar in på arbetsmarknaden, säger Littorin.

Suck
Kommunals ordförande i Värmland, Kerstin Johnson, sitter på en av de bakre stolarna och lyssnar uppmärksamt på ministern. Hon suckar högt efteråt. Mest reagerar hon på de sänkta avgifterna till a-kassan.

– Regeringen framställer det som att den gjort något gott när den egentligen bara har tvingats inse att den förändring man först gjorde var katastrofal, säger hon.

Begreppet ”utanförskap” känner hon blir utpekande mot en särskild grupp människor. 

– Så fort du blir sjuk eller arbetslös är du en del av det där ”utanförskapet”. Vi ser människor som far förfärligt illa i det här, som är bekymrade och oroliga över om de skulle bli sjuka. Hela resonemanget med jobbskatteavdrag och allt, det pekar ju ut de sjuka och arbetslösa som mindre värda.

Hon berättar att de flesta av Kommunals medlemmar har arbetskamrater som blivit sjukskrivna, men som från en dag till en annan anses vara friska av myndigheterna.

Många lågutbildade
Kerstin Johnson ser ut genom fönstret medan hon funderar. Sedan säger hon att bland hennes medlemmar är många lågutbildade och har slitit under hela sitt yrkesliv och fått fysiska skador på grund av sina tunga arbeten. 

– När de sedan blir sjuka, då ska de ut på arbetsmarknaden igen. Men vem anställer en 62-årig kvinna som varit utbränd eller har värk? Då är det socialbidrag som gäller.

De flesta orkar inte ens arbeta ända fram till pensionen, trots att det är en grupp som skulle behöva det för att få en dräglig pension.

Kerstin Johnson funderar på om hon förstod ministern rätt under presskonferensen, om han sa att det var bra för pensionärerna att jobba mer.

– Men han kanske menade att det var bra för statsfinanserna? säger hon fundersamt.