Signaturen Jimmy har i LO-Tidningen (nr 28), reagerat på Anders Emretssons artikel ”Låga löner för papperslösa tvättare”. Jimmy menar att flyktingar som uppehåller sig illegalt här i Sverige ska benämnas kriminella och inte få någon slags tycka-synd-om-gloria. Han tycker vi ska sluta dalta och ber oss ta en titt i fängelserna. Jimmy är väldigt svepande i sina åsikter och dessutom rejält enögd.

Papperslösa som uppehåller sig illegalt i Sverige, men som arbetar och försörjer sig själva här i landet är knappast överrepresenterade i fängelserna. Det säger sig självt att det inte är speciellt ”lönande” för en papperslös, vars enda trängtan är att få ett uppehållstillstånd, att leva brottsligt och därigenom försitta sina chanser.

Jag tycker det är viktigare att vända vreden mot de arbetsgivare som utnyttjar de papperslösas situation.

Att en person som flyr från en utsatt situation i sitt eget land inte passar in i mallen för vad som är flykting enligt svensk lag, är säkert oerhört frustrerande för personen ifråga. Det är fullt förståeligt om den personen vill kämpa för att få stanna i det fria Sverige. Däremot har jag ingen som helst förståelse för de arbetsgivare – företag såväl som privatpersoner – som kallsinnigt utnyttjar dessa människor.

De papperslösa har oftast mycket långa arbetsdagar. Deras löner är mycket låga och det händer ofta att arbetsgivaren – företag såväl som privatpersoner – struntar i att betala ut några pengar alls.

De papperslösa används ofta helt enkelt som slavar. Dessa arbetsgivare är riktigt fula fiskar som vi borde vända vår vrede mot i stället för att stirra oss blinda på dem som faktiskt kämpar för att få leva under lite bättre villkor här än i sitt hemland.

Förutom att vi i Sverige förkastar allt som luktar utnyttjande och slaveri borde vi, åtminstone inom fackföreningsrörelsen, vara heligt förbannade på arbetsgivare som utan att blinka medverkar till lönedumpning genom att använda svart arbetskraft. Arbetsgivare som skamlöst skor sig själva hellre än att bidra till vår gemensamma välfärd genom att betala skatter och arbetsgivaravgifter.

Majvi Andersson