/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/jangunnarjohansson3908.jpg
 

RAKT PÅ
Jan-Gunnar Johansson, processoperatör på Holmens pappersbruk i Vargön, som efter 34 år på bruket har skrivit ett långt, kritiskt debattinlägg i Aftonbladet om nedläggningen i Vänersborgs kommun.

Vad består din kritik i?
– Allt sedan den nya vd:n tillträdde har vi känt att vi är på väg bort. Trots att vi gått med vinst så har det aldrig investerats här. Min känsla är att man har räknat med det här. Nedläggningen görs bara för att blidka aktieägarna. Det är bättre att satsa på tidningspapperskatastrofen i Madrid än att satsa på oss. Någon måste säga ifrån.
 
Du skriver att det är ni som blir av med jobben som är aktieägare. Och att det är den girigheten som drivit fram nedläggningen. Hur menar du?
– Aktieutdelningen har blivit viktigare än att behålla jobbet. Vi vanliga arbetare har blivit fartblinda. Det här diskuteras aldrig. Men jag tycker att det är dags. Nu får vi betala priset.
 
Har du fått några reaktioner?
– Många på jobbet har kommit fram och sagt att det var bra att någon reagerade. Facket har ju inte gjort någonting. Jag har också varit med i radion. Men ledningen har förstås inte hört av sig, fast jag är säker på att de har läst vad jag har skrivit. Vi måste i varje fall sprattla så gott det går. Irritera så gott det går.
 
Vad hoppas du ska hända nu?
– Självklart att något företag vill ta över bruket. Men jag är skeptisk. För egen del så tror jag att jag ska klara mig. Jag har utbildning och kunskap att hitta annat jobb. Men det är kanske inte lika lätt för andra.