/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/abfbosnier3908.jpg
ABF:s Håkan Chalto (till höger) tillsammans med fyra ABF-medlemmar i Busovaca – från Erna Kovacevic som undervisar i tyska, Denon Pajic som sköter informationen, Josip Krizanovic som undervisar i engelska och koordinatorn Irfan Rizivic.
Foto: Drago Prvulovic
 

Engelska, tyska, sömnad, data och dans. Klassiska svenska studiecirklar bryter etniska barriärer i Busovaca i Bosnien.
– Vi fyller ett stort tomrum i integrationsarbetet, säger Håkan Chalto från ABF Fyrbodal. 

Projektet började 2003 då Uddevalla kommun ställde frågan till ABF Fyrbodal om organisationen ville vara med i ett demokratiprojekt i Bosnien. Folkbildning saknades i projektet och Uddevallas politiker hoppades att cirklar á la ABF skulle vara det man letade efter.

Samma år gjordes diverse resor mellan länderna som slutade med att en lokal ABF-förening startade i byn Busovaca i centrala Bosnien året efter.

Spänning
Spänningen mellan de tre etniska grupperna serber, kroater och muslimer är stark i Busovaca. Till vardags lever grupperna skilda från varandra med tre olika skolor, tre olika fotbollsföreningar och så vidare.

I politiken är de största partierna nationalistiska och företräder sin egen grupp. I Busovaca läker såren från kriget sakta.

– I praktiken är det tre länder i ett. Nationellt sett görs väldigt lite för att ena grupperna. Det arbetet kan bara bli bättre om man säger så. Det finns ett stort tomrum där som vi försöker fylla, säger Håkan Chalto, projektansvarig på ABF Fyrbodal.

Demokratiska cirklar
ABF har som enda organisation i Busovaca en verksamhet som samlar de etniska grupperna. I de demokratiska cirklarna lär sig deltagarna engelska, data och mycket mer.

– Viktigast är att människor samlas, pratar och lär känna varandra i ett land där det är så pass spänt mellan de etniska grupperna. Då suddas förutfattade meningar ut och förståelsen för varandra ökar, säger Håkan Chalto.

Josip Lukin från ABF i Busovaca tycker det är svårt att förklara för en svensk person hur mycket ABF betyder för fredsarbetet i regionen.

– Har man inte varit där är det svårt att föreställa sig hur samhället är. Utanför ABF är situationen fruktansvärd. Människor träffas aldrig. Jag och min kollega Irfan Rizvic är från olika etniska grupper. Om inte ABF hade funnits hade vi inte kunnat prata med varandra, säger han.  

Ska stå på egna ben
Nu genomför ABF i Busovaca 60 studiecirklar om året med hjälp av 18 cirkelledare.  Framtidens mål är att verksamheten ska klara sig utan stöd från Sverige.

I år fick ABF i Busovaca för första gången del i den lokala kommunens budget, och dessutom en officiell utmärkelse för sitt integrationsarbete.

FAKTA / Kriget slutade 1995
Bosnien blev självständigt 1992, och samma år utbröt inbördeskrig. FN-styrkor fanns på plats tills kriget avslutades 1995 då presidenterna i Bosnien, Kroatien och Serbien enades om ett fredsavtal. Enligt uppgörelsen är landet en suverän stat som består av två enheter: den muslimsk-kroatiska federationen Bosnien och Hercegovina samt den bosnienserbiska Republika Srpska.
Landet har nära fyra miljoner invånare och huvudstaden heter Sarajevo.Källor: Försvarsmakten, Sida och NE (TT)