Livs säger inte upp avtalet inför det tredje året. Fackets styrelse beslöt i dag, tisdag, att låta uppgörelsen med Livsmedelsföretagen löpa.

De flesta LO-förbund har slutit treåriga avtal där avtalet kan sägas upp inför tredje året. Och besluten kommer som på rad i dagarna eftersom en lång rad avtalen har den 30 september som sista dagen för uppsägning.

Beslut på onsdag
IF Metall fattar sitt slutliga beslut i morgon, onsdag, men allt lutar mot att avtalsrådet följer sin styrelse och låter det tredje avtalsåret löpa.
 
Även tjänstemannafacket Unionen låter bli att säga upp det tredje avtalsåret. Samtliga delegationer inom förbundet har enhälligt rekommenderat att inte säga upp avtalet.

Reallöneförbättring
Och i dag fattade Livs sitt beslut:
 
– Vi har förvisso fått en högre inflation än de beräkningar vi gjorde i samband med uppgörelsen, säger förbundets ordförande Hans-Olof Nilsson i en kommentar. Men stor del av denna inflation är importerad och inte påverkbar.
 
Han konstaterar att medlemmarna ändå kommer att få en reallöneförbättring i år och nästa år, och kan inte se att en ny avtalsförhandling skulle ge mer i plånboken.

Läs också: artikeln ”Facken beslutar om nästa års avtal” 2008-08-28