Regeringen sänker avgiften till a-kassan i ett försök att locka tillbaka alla dem som lämnat systemet sedan chockhöjningen 2007.

– Det är viktigt att människor har en inkomstrelaterad  arbetslöshetsersättning, säger finansminister Anders Borg i regeringens pressmeddelande.

Därför sänks avgiften till a-kassan med 50 kronor från och med den 1 juli 2009. Samtidigt ändras medlemsvillkooren tillfälligt så att nya medlemmar redan efter sex6 månader (jämfört med dagens tolv) ska kvaliificera sig till ersättning baserad på inkomsten.

Lättare bli medlem
Dessutom ska det bli lättare att bli medlem i a-kassan. Inträdeskravet på viss arbetad tid tas bort, vilket innebär att även den som är föräldraledig, sjuk eller arbetslös kan bli medlem i en a-kassa.

Sedan regeringen tillträdde har en halv miljon lämnat a-kassan. För att finansiera det första jobbskatteavdraget höjde alliansen avgiften till a-kassan med 300 kronor i månaden. Det gav tio miljarder i budgeten, men tre av dessa lades tillbaka redan i fjol när avgiften sänktes första gången. Den nya sänkningen kostar ytterligare två miljarder.

"Största fiaskot hittills"
Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros säger i en kommentar att hanteringen av a-kassan är den borgerliga regeringens största fiasko hittills.
– Det går inte att först slå sönder a-kassan och få 500.000 att lämna och sedan bara erbjuda en femtiolapp, det är verkligen ett velande, säger han till TT.