Inför ett rejält skatteavdrag för a-kasseavgiften och ta bort delar av jobbskatteavdraget, föreslår socialdemokraterna. Tanken är att fler ska få råd att vara med i a-kassan.

A-kassan är för dyr, enligt socialdemokraterna. Partiet vill införa en kraftig skattereduktion för avgiften.

– Vi är väldigt bekymrade över att en halv miljon människor har tvingats lämna a-kassan, nu när arbetslösheten stiger och konjunkturen viker av. Därför vill vi rejält sänka avgifterna för människor som är med i en a-kassa, genom en riktad skattereduktion på upp mot 75 procent, för att förmå människor att komma tillbaka till a-kassan, säger Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiske talesman, till Ekot i Sveriges radio.

Varje månad
Skattereduktionen ska ske direkt varje månad och de som betalar mest i a-kasseavgift ska få störst rabatt. Musikerna som i dag betalar 415 kronor skulle komma ner till 104 kronor, och handelsanställda skulle få en avgiftsminskning från 305 kronor till 76 enligt förslaget, uppger Ekot.

Skatterabatten skulle kosta runt sju miljarder kronor att genomföra. Socialdemokraterna vill finansiera den genom att ta bort delar av jobbskatteavdraget som den borgerliga regeringen infört.

Fördelningseffekter
De som har jobb och inte är med i a-kassan skulle därmed få en skattehöjning. Även de med hög inkomst och låg a-kasseavgift kan gå back på förslaget, som Tomas Östros tycker är fördelningspolitiskt bra. 

– Vi gör skattesänkningen mer rättvist fördelad. Vi ger starka drivkrafter att komma tillbaka till a-kassan. Vi gör det möjligt för människor att ha råd med en försäkring som regeringen har slagit sönder, säger han.