MEDIANOTIS. En god berättelse att lägga örat intill. Det är vad folk vill ha.

Och det har Sveriges Radio förstått. Under hösten kommer SR nämligen att börja ge ut klassiska lovteaterföreställningar på cd. Första försöket blir Maria Gripes ”Tordyveln flyger i skymningen” från 1976.

Haka på ljudbokstrenden
Motivationen är enkel: i konkurrensen med hundratals digitala tv-kanaler och webbens absorberande dragningskraft vill Unga Radioteatern hitta nya sätt att fånga barnens uppmärksamhet. Och den starka ljudbokstrenden har visat vilket stort intresse det finns hos allmänheten för att lyssna på berättelser.

I par med ”Tordyveln flyger i skymning” ger SR också ut föreställningen ”Svajmasten” från i somras. Kanske så att lyssnarna inte ska glömma att det faktiskt skrivs nya pjäser.

För det är klassikerna som lockar den största publiken.

Dickens vann klart
En mätning av besökssiffrorna på Unga Radioteaterns nystartade hemsida under juni-augusti visar att föreställningen av Charles Dickens ”David Copperfield” kammade hem runt 11 100 klick. Övriga nyproducerade föreställningar lockade bara till 2 600 klick i snitt.

Hedvig Weibull
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn