Norrköpingsföretaget BTG Demol har fällts för en dödsolycka på arbetsplatsen. Företagets ägare döms till villkorlig dom och dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Ägaren till firman, som hyr ut bygg- och anläggningsmaskiner med förare, ska också betala skadestånd till den omkomnes efterlevande, berättar Norrköpings Tidningar.

Det var en 28-årig man som i april förra året klämdes till döds när han körde en mindre lastare. Tingsrätten slår fast att olyckan aldrig skulle ha inträffat om det hade funnits säkerhetsanordningar. Dels saknades en säkerhetsbåge, dels var en säkerhetsbrytare ur funktion.

Domen konstaterar också att ägaren hade känt till problemen under flera år utan att åtgärda dem. Han döms till villkorlig dom och 60 dagsböter à 400 kronor plus att han ska betala sammanlagt 100 000 kronor till fyra efterlevande till den omkomne.

Utöver detta har företaget fått en företagsbot på 400 000 kronor, skriver tidningen.