Svårt att välja, konstaterar Enna Gerdin när hon bläddrar i programmet till det sociala forumet i Malmö.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/enna_gerinHOG3808.jpg
Foto: Jonas Ekströmer

Enna Gerin, aktiv i Attac, tvekade aldrig om att vara med när världens fackföreningar, bondeorganisationer, kvinnorörelser, miljöorganisationer och solidaritetsorganisationer möts för att hitta vägar till ett mer hållbart, demokratiskt och solidariskt Europa.

Har du hunnit landa på forumet?
– Ja absolut, jag kom för bara två timmar sedan och har försökt att sätta mig in i programmet som innehåller hur mycket som helst. Nu är jag på ett seminarium om minimilöner och minimiinkomster i Europa.

Vad är ditt intryck så här långt?
– Forumet är verkligen europeiskt. Nu är det en kvinna från Holland som pratar och jag hör en översättning till svenska direkt i lurarna. Innan var det direktöversättning från franska. Det är häftigt. Men jag vet att det har varit problem med tolkningen på vissa seminarier, och det kan jag förstå med alla människor.

Vad är dina planer för dagen och kvällen?
– Jag ska gå på seminarier, vet inte exakt vilka än. Det är jättesvårt. När man är på en grej så känns det som om man väljer bort 50 andra saker.

Vad blir höjdpunkten?
– Det är demonstrationen på lördag som går från Rosengård in till centrum. Arrangörerna väntar 20.000 deltagare, det blir fantastiskt.

FAKTA: Politisk arena
Europeiska sociala forumet (ESF) är den globala rättviserörelsens viktigaste politiska arena. 20.000 aktivister från hela världen samlas i Malmö under fem dagar. Över 200 seminarier och lika många kulturevenemang arrangeras.

Läs också: artikeln ”Samarbetet slut innan det började” 2008-09-19
Läs också: artikeln ”Osäker facklig framtid diskuterades” 2008-09-19
Läs också: artikeln ”Migrantarbetare het fråga på ESF” 2008-09-18
Läs också: artikeln ”Snart kommer världen till Malmö” 2008-09-15