De fick ta smällen när Tylö varslade
Klubbordförande Miodrag Macut och klubbstyrelsen, där Thomas Wide sitter, fick reda på varslet en månad i förväg. – Det var tufft att hålla tyst, säger Miodrag Macut. |
Teori är en sak. Praktik en annan. På Tylö i Halmstad har IF Metallklubben lärt sig att hantera varsel via den hårda praktiska vägen.
Bastutillverkaren Tylö i Halmstad har alltid räknats som en säker arbetsplats. Alltså säker som att här har man jobbet kvar.
Men i början av sommaren kom ett varsel på 20 kollektivanställda. IF Metallklubben hade känt till företagets planer i ungefär en månad.
– Det var tufft att hålla tyst. Men vi kunde i varje fall snacka med varandra i klubbstyrelsen, säger Miodrag Macut, klubbordförande.
– Fast när varslet kom var det egentligen inte överraskande. Vi hade märkt att det blev mindre att göra, säger Thomas Wide från klubbstyrelsen.
Anpassning
Nyligen såldes företaget till finska Helo Group. Ingen tror att varslet har någon grund i det. Enligt företagets vd har det, trots rekordvinster, handlat om att anpassa bemanningen efter konkurrensen.
Thomas Wide och Miodrag Macut tycker att företaget har skött information till de anställda och förhandlingarna på ett korrekt sätt. Samtidigt var inte klubben och företaget överens om vem eller hur många som skulle sägas upp. Förhandlingarna sköts till central nivå där en del avsteg från turordningsreglerna gjordes. Till slut var det 13 personer som fick lämna sina arbeten.
– Under förhandlingarna var stämningen låg. Många undrade hur det gick, vem som skulle få sluta. Hur det skulle bli egentligen? Det var jobbigt för dem, förstås. Men också för oss, säger Miodrag Macut.
Blev folk sura på er?
– Nej, det tror jag inte. Men oroliga som sagt var, och vi kunde kanske inte ge svar på det som man undrade över, säger Thomas Wide.
Praktisk erfarenhet
Båda har facklig utbildning och har förstås på teoretisk väg stött på vad som kan hända under ett varsel. Men de säger att det aldrig går att mäta med den praktiska erfarenheten. Klubben på Tylö fick hjälp från centralt håll och lärde sig en massa av förhandlare med betydligt mycket mer erfarenhet.
– Du kan aldrig helt föreställa dig vad som händer när folk får besked om att de kan bli av med sina jobb. Tyvärr är det bara verkligheten som ger svar, säger Thomas Wide.
Vi vandrar runt i Tylös lokaler. Det sågas till virke. Det snickras. Det ska bli bastuanläggningar. Stämningen verkar god. Thomas Wide och Miodrag Macut får höra en del pikar när fotografen ska ta bilder.
– Det är klart att tiden gör att det blir lite lugnare. Jag hoppas verkligen att det här var det sista varslet vi råkade ut för. Det verkar vara så, i varje fall på ett tag, säger Miodrag Macut.
Decimerad styrelse
Ett resultat av uppsägningarna är att en del av klubbstyrelsen har fått sluta. Åtta fackligt aktiva blev fem. Tre bort alltså.
Det blir förstås ett problem i sammanhanget när den fackligt aktiva är kompis med den som ska få sluta. Då handlar det om professionalitet. Inte alltid lätt – men här är turordningsreglerna viktiga att följa. Det är dem som man har att luta sig mot, tycker de båda.
– Många som fick sluta var nya. Jag kanske känner någon riktigt bra. Men det får inte påverka, säger Miodrag Macut.
– Alla är våra medlemmar. Det är så man får tänka, säger Thomas Wide.
Luckor att fylla
Thomas Wide och Miodrag Macut tänker fortsätta att jobba fackligt trots det som har hänt. Närmast handlar det om att fylla ut luckorna i klubbstyrelsen.
– Fackligt arbete lönar sig. Här var det först 20 personer som varslades. 13 fick sluta. Det är väl ändå en viss framgång, säger klubbordföranden Miodrag Macut.
FAKTA/150 anställda i Halmstad
Tylö tillverkar bastur, duschar och bad.
Finns: I Halmstad.
Ägare: Helo Group (Finland) som ägs av AAC Capital Partners.
Antal anställda: Cirka 150.
Omsättning: 36 miljoner euro.
Vinst: 40 miljoner före skatt (2007).
Läs också: Artikeln "Många vill lära sig samtalskonsten" 2008-09-18
Läs också: Artikeln "Många chefer väntar för länge" 2008-09-18