Facken i Stockholms län röjer upp i kaoset av medlemsansökningar som kommit in efter förra veckans värvarkampanj. Nu hoppas de på en uppåtgående trend i medlemsstatistiken.

– Än har vi inte sammanställt några siffror, men vid förra medlemsvärvningen i vecka sex såg vi positiva siffror i flera veckor efter kampanjen. Vi hoppas på samma resultat nu, säger Gunilla Björnberg, från LO-distriktet i Stockholm, som samordnat kampanjen.

Klassisk värvning
Totalt deltog drygt 80 personer från tolv LO-förbund. Christer Andersson, från Kommunal, täckte upp området kring centralstationen.

– Vi har satsat på klassisk värvning genom att dela ut tidningar och broschyrer om varför man ska gå med i facket tillsammans med medlemsansökan, förklarar han.

En facklig informationsmonter byggdes upp vid Kista centrum och i Skärholmen som fackförbunden gemensamt hjälpts åt att bemanna. Facken har också uppsökt sina respektive arbetsplatser för att ge en extra skjuts till medlemsvärvningen.

– Vi har hunnit prata med mycket folk och överlag mött positiva reaktioner. Frågorna har varit av basickaraktär, snarare än detaljfrågor om olika avtal eller pensioner. Men när man går med i facket handlar det inte om detaljer. Många vet inte om att det finns olika förbund till exempel, säger Gunilla Björnberg. 

Kaotiskt
Nu håller hon på och röjer upp i kaoset av medlemsansökningar som kommit in från aktiviteterna på stan och de som ramlar in från nätet.

– Alla ska bli slussade till rätt förbund och sedan kontaktade, säger Gunilla Björnberg.