Fackförbundet Unionen ska banta från 900 anställda till 675, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om. Störst är neddragningarna på förbundskontoret där mer än 40 procent av personalen ska bort.

I augusti varslades 227 personer om uppsägning. Runt 50 av dem har tackat ja till avtalspension och ytterligare ett antal har accepterat något av Unionens omställningspaket för att studera eller skaffa ett nytt jobb. Några har också tackat ja till erbjudandet om att starta eget och de får då behålla lönen i ett år, uppger förbundets medlemstidning Kollega.

"Bra nivå"
Målsättningen har enligt Unionens kanslichef Nils- Åke Carlsson varit att de som tvingas slut ändå ska kunna rekommendera Unionen som arbetsgivare i framtiden. Han tycker att neddragningarna gått bra och att omställningspakten legat på en bra nivå.

– Tittar man på vad man får ute på företagen har detta varit jättebra. Vi måste också tänka på att Unionens medlemmar tycker att det vi gör är anständigt. Det är en balansgång, säger han till tidningen Kollega.

100 återstår
Men fortfarande återstår runt hundra personer som inte hittat några lösningar. Några av dem kan komma att omplaceras, men resten sägs upp. De som blir av med sina jobb får en arbetsfri uppsägningstid och de får behålla lönen hela uppsägningstiden även om de hittar nya jobb. De som sägs upp kommer att lämna sina arbeten den 15 oktober.