På Amager boulevard genomför senare i dag, tisdag, de danska byggfacken en gemensam manifestation. De protesterar mot att polska arbetare utnyttjas och att danska löner riskerar att dumpas.

– 100 polacker har bott i baracker och inne i byggnaden. Själva boendet är olagligt och arbetsmiljön var lika med noll, säger Jacob Scavenius, ombudsman på det danska facket 3F och blockadansvarig.

– Vår arbetsmiljöinspektion har varit där och bötfällt företagen och haft polisen till hjälp. Polackerna fick drygt 60 kronor i timmen medan våra löner är 228–240 kronor.

Lyxrenovering
Mønten heter byggnaden som står i centrum för dagens manifestation. Den gamla myntfabriken renoveras och byggs om till lyxlägenheter. 80 lägenheter har sålts till isländska investerare och ytterligare 35 ska säljas av mäklarfirman Home.

Men ombyggnaden har dragit ut på tiden. I två och en  halv vecka har Bygfagens Samvirke blockerat Mønten och dessutom utvidgat blockaden till en sympatikonflikt som LO ställt upp på. Blockaden har hindrat byggmaterial att transporteras till platsen. Danska elektriker och rörmokare lämnade platsen.

Kontrakt sägs upp
I går, måndag, meddelade huvudentreprenören Keflar Invest, ett isländskt investmentbolag, att kontrakten med de polska underentreprenörerna sagts upp. De polska arbetarna återvänder hem och sovbarackerna forslas bort, skriver Thomas Petersen, direktör för Keflar Invest, till 3F.

– Men vi tänker ändå ha manifestationen för vi vet inte vad som händer i fortsättningen. Keflar Invest fortsätter som huvudentreprenör. Facken har vunnit första halvleken – nu gäller det att vinna nästa också, säger Jacob Scavenius.

Nu stänker 3F se till att danska kollektivavtal undertecknas, något de två polska underentreprenörerna vägrat.

– Keflar Invest tjänade 27 miljoner kronor på att använda polska underentreprenörer som betalar sina arbetare uruselt, säger Jacob Scavenius.

Inte enda fallet
I Danmark finns många byggen av den här typen som facken vill att politikerna tar itu med underbetalningen. Manifestationen riktas inte bara mot Mønten.

– De polska arbetarna förstår vad vi gör men de rycker också på axlarna och talar om att de har familjer att försörja, säger Jacob Scavenius.