/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/k_hakansson3805.jpg
Kerstin Håkansson.

Kerstin Håkansson, förskollärare på Skillinge förskola i Simrishamn, som har ett av få yrken där kvinnor tjänar mer än män, i genomsnitt 400 kr mer i månaden.
 
Tycker du att det är bra att kvinnor tjänar mer än sina manliga kollegor?
– Nej, gör man samma jobb ska man ha samma lön. Däremot tycker jag att arbetslivserfarenhet borde premieras mer och synas i lönen. Jag har arbetat som förskollärare sedan 1977, men tycker inte att jag tjänar mycket på det lönemässigt. Mitt fackförbund har drivit på för att höja ingångslönerna bland nyutexaminerade, och det tjänar inte vi som jobbat länge på.

Kan man tänka sig tvärtom i stället, att manliga förskollärare borde tjäna mer för att locka fler män till en kvinnodominerad yrkeskår?
– Nej, det tycker jag inte heller. Men vi hade en man en gång som jobbade hos oss, och han tjänade mer än vi andra. Det tyckte jag var fel. Men kanske hade han andra arbetsuppgifter utöver att ta hand om barnen, jag vet inte. Nu är vi bara kvinnor som jobbar här.

Är du nöjd med din lön?
– Förskollärare är ett låglönejobb, så nej jag är inte nöjd.