20.000 deltagare och över 200 seminarier och lika många kulturevenemang. Om mindre än en vecka fylls Malmö av aktivister från hela världen.
– Forumet kommer i helt rätt tid. Folk är trötta på regeringen och vill ha något nytt, säger Enna Gerin från Attac. 

Europeiska sociala forumet (ESF) är den globala rättviserörelsens viktigaste politiska arena.

Här samlas världens fackföreningar, bondeorganisationer, kvinnorörelser, miljöorganisationer och solidaritetsorganisationer för att under fem dagar diskutera hur man skapar ett mer hållbart, demokratiskt och solidariskt Europa.

– Forumet är väldigt mycket för olika saker, och inte så mycket emot, säger Anna Hellström, från Transportarbetarförbundet och aktiv i ESF:s arrangörsgrupp.

Första gången i Norden
Kongressen i Malmö börjar torsdag den 18 september och blir det första europeiska sociala forumet i Norden. Tidigare har det hållits i Florens och det senaste var i Aten 2006.

Enna Gerin är aktiv i Attacs styrgrupp i Stockholm och hon har bokat in forumet i kalendern sedan länge. Till vardags finns hon på Operation dagsverke där hon jobbar med att få skolbarn att delta i informations- och insamlingsprojekten.

Hon åker till forumet som vanlig besökare för att inspireras och peppas.

– Det är mycket som händer med främlingsfientligheten som ökar, Lavaldomen och så vidare. Det blir en fantastisk möjlighet att få upp viktiga frågor på europeisk nivå.

Chockerande film
Enna kommer att gå på Attacs ekonomiska seminarier om skuldavskrivning, skatter och handel vilket är något som intresserat henne länge. Men ett nytt intresse blossade upp i samband med att hon såg filmen It’s a free world för några veckor sedan.

– Filmen chockerade mig. Visst jag har hört om hur migrantarbetare och papperslösa utnyttjas på arbetsmarknaden men nu fick jag verkligen en riktig bild av det. Jag kommer att gå på fackliga seminarier och hoppas att vi kommer fram till bra strategier mot detta, säger hon. 

Olika teman
Forumet är indelat i olika temaområden som sociala frågor och välfärd, klimat och miljö, politisk demokrati, kvinnofrågor, jämställdhet och diskriminering, en värld utan krig och arbetstagares rättigheter. För att kunna navigera bland alla programpunkter har Enna Gerin ett konkret råd:

– Välj ett eller två teman som intresserar dig och följ seminarierna som rör dessa områden. Då blir du en expert på vissa frågor i stället för att förvirras.

FAKTA: Ett axplock seminarier

  • LO-sektionen i Malmö arrangerar en workshop på temat ”från lokal aktivism till socialism”.
  • Transport och ABF arrangerar ett seminarium om ”den globala arbetarklassens framtida strategier”. 
  • Det italienska metallarbetarfacket Fiom-cgil håller i seminariet Värdighet och arbetskultur möter modern exploatering. 
  • Vårdförbundet arrangerar tillsammans med Centrum mot rasism ett seminarium om papperslösas roll i facket och lagar som tvingar vårdpersonal att vägra papperslösa sjukvård. 
  • Kommunal, LO och TCO har ett seminarium om situationen för säsongsarbetare och papperslösa arbetare inom jordbruket. 
  • ABF Skåne, LO Sverige, LO Danmark och LO Köpenhamn arrangerar ett seminarium om fackets roll i framtiden.

Läs också: mer om mötet på ESF:s hemsida