/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/rentman23708.jpg
Uppsägningarna ogiltigförklarades – men Helena Edvinsson och Sandra Lans hade fått nog av Rentman. Båda fick jobb direkt av företaget som de var uthyrda till. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Lönen var för låg, och de som inte var uthyrda fick ingen lön alls. Några anställda fick dessutom sparken från bemanningsföretaget Rentman i Lidköping när de vänt sig till facket för att få hjälp.

Ett systematiskt utnyttjande av unga, enligt IF Metall, som ska stämma företaget i Arbetsdomstolen.

– Det kan röra sig miljonbelopp som ungdomarna gått miste om, säger Robert Bengtsson, ombudsman på IF Metall Västra Skaraborg.

Det var han som i vintras tog emot sju anställda på Rentman när de sökte upp facket.

Fick ingen lön
Helena Edvinsson och Sandra Lans var två av dem. De hade jobbat på Rentman i några månader när företaget de var uthyrda till stängde under julen.

Enligt avtalet skulle de få lön ändå, så kallad garantiersättning, men det tyckte inte Rentman.

– En kollega ringde och frågade. Hon fick svaret hon kunde hon få ersättning, eftersom hon frågat. Men hon fick inte berätta det för oss andra, eftersom vi inte skulle få något, säger Helena Edvinsson.

Fick inte vara sjuka
De tog då kontakt med facket som upptäckte en rad felaktigheter. Många på företaget hade visstidsanställningar som förnyades varje vecka, men bara om de var uthyrda.

Löner och ersättningar var för låga och en del fick inte sjuklön. Andra fick inte ens vara sjuka.

– Jag var allergisk mot en olja på jobbet. När jag åkte till sjukhuset sa de på Rentman att jag skulle vara tillbaka på jobbet samma dag, annars skulle de vara tvungna att byta ut mig, berättar Sandra Lans.

Första jobbet
Jobbet på Rentman var hennes första anställning, och de flesta av arbetskamraterna var också unga och oerfarna. Enligt IF Metall har företaget systematiskt utnyttjat ungdomarna som inte känt till sina rättigheter. När de sedan ville kräva sin rätt och vände sig till facket straffades de.

– De ringde och sa att de inte behövde mig längre fast jag hade kontrakt tre veckor till. Sedan fick jag höra av chefen att han trodde att jag och två andra som också sagts upp låg bakom kontakten med facket, säger Sandra Lans.

Uppsägningarna ogiltigförklarades, men varken Sandra Lans eller de andra två ville gå tillbaka till företaget. De hade fått nog.

Går till domstol
Förhandlingarna mellan facket och företaget har varit resultatlösa, och ett antal frågor har gått till bemanningsavtalets nämnd, där facket och arbetsgivarsidan tolkar avtalet. IF Metall har fått rätt på alla punkter, och ärendet går därför vidare.

– Nu stämmer vi företaget i Arbetsdomstolen. Det har brutit mot det mesta som går att bryta mot i kollektivavtalet, säger Darko Davi-dovic, förhandlingsombudsman på IF Metalls förbundskontor.

Men det kan bli svårt att få ut den ersättning som facket anser att ungdomarna har rätt till. Rentman i Lidköping har nämligen tömts på tillgångar och ett nytt bolag med snarlikt namn och verksamhet har startats i stället. 

Tillbakar visar kritiken
För Helena Edvinsson och Sandra Lans är pengarna inte det viktigaste. Båda har lämnat Rentman och fått jobb direkt av företaget de var uthyrda till, men de tycker att det är bra att ärendet går till domstol.

– Det viktigaste är att Rentman inte får fortsätta göra så här mot andra anställda, säger Helena Edvinsson.

Rentman tillbakavisar kritiken, men ingen från företaget vill tala med LO-Tidningen. I stället hänvisar de till arbetsgivarorganisationen Almega, där Gunnar Järsjö företrätt bolaget i de centrala förhandlingarna.

– De anser inte att de gjort fel i den omfattningen IF Metall hävdar. Facket och företaget har olika uppfattning, sedan får vi se hur det går om det går vidare till Arbetsdomstolen, säger han.

FAKTA: Bemanningsavtalet
Bemanningsavtalet mellan Bemanningsföretagen inom arbetsgivarorganisationen Almega och samtliga LO-förbund har funnits sedan 2000. Grundprincipen är att uthyrd personal ska ha samma villkor som de fast anställda på arbetsplatsen de kommer till. Avtalet säger också att personal på bemanningsföretag alltid ska vara tillsvidareanställd. Enda undantaget är en provanställning på sex månader.
Faktakälla: LO