Många tvätterier utnyttjar svart arbetskraft till mycket låga löner och i usel arbetsmiljö, framgår av ett undersökande reportage som Dagens Arbete publicerar i dag.

Problemets utbredning är oklar, men Lennart Berg, som är projektledare för brottsförebyggande frågor på Ekobrottsmyndigheten, säger till tidningen att det är lätt att få tag på svart personal till tvätterier eftersom arbetsuppgifterna inte ställer några större formella krav på språk eller utbildning.

– Det gör att man lätt kan utnyttja den här gruppen av utsatta människor, säger han.

Lever gömda
Särskilt utsatta är förstås papperslösa utan arbets- och uppehållstillstånd. Eftersom de ofta lever gömda saknar de alla rättigheter och utlämnas till arbetsgivarens godtycke.

Dagens Arbetes reportrar har granskat Tegnertvätten i Tumba, som i flera år bland annat tvättat åt restauranger och nattklubbar i Stureplansgruppen. För en tid sedan bytte företaget ägare, och det är den tidigare ägarens verksamhet som undersökts.

Genom att jämföra vattenfakturor, som ger en bild av hur mycket tvätt som passerat verksamheten, med de sociala avgifter som tvätteriet betalat in till Skatteverket, har tidningen funnit tecken på omfattande svartarbete. I jämförbara tvätteriverksamheter har sju till tio personer behövts för att klara den aktuella tvättvolymen, men Tegnertvätten betalade bara in sociala avgifter för maximalt tre och en halv tjänst. Det betyder att flera jobbade svart på tvätteriet.

25 kronor i timmen
En papperslös flykting som tidningen talat med berättar att hon arbetat och arbetar på flera tvätterier i Stockholm, till en lön på mellan 25 och 30 kronor i timmen, under mycket krävande arbetsförhållanden.

Tvätteriets förre ägare Saad Ablahad förnekar att han anlitat svart arbetskraft. Stureplansgruppens pressansvariga Stephanie af Klercker säger att företaget inte känt till några missförhållanden vid tvätteriet.