Lägre avgift och möjlighet för lågavlönande att få ut ersättning vid arbetslöshet. SKTF beslöt under sitt förbundsmöte, som pågår just nu, att förstärka sin inkomstförsäkring.

Från och med den 1 oktober ska medlemmarna betala en avgift på sju kronor i månaden för sin inkomstförsäkring. Det är en sänkning med tio kronor i månaden.

Engångsstöd
Det ska också bli möjligt att få ut ersättning för dem som tjänar under taket i a-kassan (som ligger på 18.700 kronor i månaden). De får nu rätt att ansöka om ett engångsstöd på 3.000 kronor i fall de blir arbetslösa.

SKTF:s förbundsmöte präglas till störst del av frågan hur facket ska få fler medlemmar. 

De senaste fyra åren (2004-2007) har förbundet tappat 12.000 aktiva medlemmar. Och precis som andra fackförbund har den största åderlåtningen kommit senaste året. Främst är det unga nyanställda akademiker som ratar föbundet.

Eva Nordmark, SKTF:s ordförande sa före förbundsmötet att hon hoppades på beslut som skulle ändra attityderna så att de i framtiden blir lättare att knyta till sig yngre medlemmar.

– Hela förbundsmöte är som en spänd båge för förändring, säger Peter Bloch, SKTF:s presschef.

Dialog
Diskussionerna handlar hur dialogen mellan förbund och medlemmar ska utvecklas och hur samarbetet med TCO om den  gemensamma mötesplatsen på nätet Facketförändras.nu ska förbättras.

I motioner, som ännu inte behandlats, föreslås det också att SKTF ska utreda möjligheten att kollektivavtal endast ska omfatta facklig anslutna.

I går, söndag, omvaldes Eva Nordmark till förbundsordförande. Facket fick också en ny andre vice ordförande, Annika Strandhäll.

FAKTA SKTF
SKTF har drygt 127.000 medlemmar och organiserar tjänstemän i kommun eller landsting samt inom Svenska Kyrkan och ekumeniska organisationer.