KRÖNIKA. Det är svårt att tänka sig en sämre överkucku för vetenskapen än Jan Björklund.

Långt innan radions avslöjande av hans fria framfart med statistiken läckte ryktena ut från departementet att han bara accepterar såna fakta som stämmer med de pågående ideologiska kampanjerna.

Sanningen är således säljbar för Björklund. Vetenskapens värde ligger i de propagandavinster och de exportinkomster den kan ge.

Som i Sovjet
Problemet är att det är inte så det funkar.

Sanningar kan inte beställas.

(Man kan som makthavare välja att förhålla sig öppen eller avvisande till synsätt som ifrågasätter ens yrkesövertygelser, till exempel genom att med sovjetisk beslutsamhet trasha Sveriges arbetsmiljöforskning – men det är en annan femma.)

Pseudovetenskap når fram
Dessutom är det ett besläktat problem att den forskning som når fram till tidningarnas förstasidor i så hög grad är bullshit.

Samma snabba populism som kittlar fördomarna…

I våras fick vi veta att homosexuella har annorlunda luktsinne. En experimentell undersökning gjord på en handfull personer och helt utan teoretisk reflexion.

Nu står det som huvudnyhet att det finns en ”otrohetsgen”.

Falsk objektivitet
För det första befäster en sån beskrivning myten att det finns bakomliggande orsaker till samhällsfenomenen. Som om livet i sig inte vore tillräckligt komplicerat och konfliktfyllt.

För det andra har denna skenbart objektiva könsforskning, och rapporteringen om den, en stark ideologisk underström.

Håll er till det ni kan
Min tumregel är enkel: all så kallad genetikforskning över cellnivå är egentligen politik. Uttala er gärna om vilka proteiner som bildas, men håll sen käft eller sök samarbete med samhällsforskare.

Gärna forskning, men först kritiskt tänkande.