Riksbanken räknar med att dagens räntehöjning blir den sista för året. Beskedet om höjningen av reporäntan till 4,75 procent kom i dag, torsdag, på förmiddagen.

Den höjda reporäntan ska hejda inflationen, enligt Riksbankens plan.

I sin prognos skriver banken att sysselsättningen kommer att stiga i år med 1,4 procent – men att trenden sedan vänder. Nästa år beräknas sysselsättningen minska med 0,6 procent för att sedan gå ner ytterligare året därpå.

Stigande arbetslöshet
Arbetslösheten stiger från 6,2 procent i år till 6,9 procent 2010.

LO:s chefekonom Dan Andersson har viss förståelse för att Riksbanken höjer räntan. Men samtidigt kritiserar han, på en fråga från TT, Riksbanksledningen för att genom att höja räntan lämna över ansvaret för konjunkturen på regeringen:

– Det de (Riksbankens ledamöter) säger är att ”vi kan inte ta hand om efterfrågan i ekonomin”, och därmed bjuder de in finanspolitiken, säger Dan Andersson.

Väntat beslut
Höjningen av reporäntan, som direkt medför att banker och låneinstitut höjer räntan på bostadslånen, var inte oväntad.

– Höjningen var relativt väntad och det var den sista höjningen på ett bra tag. Jag tror att Riksbanken i vår kommer att börja sänka räntan, säger Knut Hallberg, ränteanalytiker på Swedbank Markets, till TT.