/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/alkotest3608.jpg
Snart kan Steve Hansen, på Högestad Security, få ta alkotester i Ystads hamn igen. Här läser han av mängden alkohol i utandningsluften hos en av de anländande lastbilsförarna.
 

Privata företag ska få göra alkoholkontroller. I Ystads hamn stoppades de privata kontrollerna förra året för att de var olagliga, men en föreslagen lagändring kan tillåta dem igen.

Chaufförer som kör av färjor onyktra är ett problem i många hamnstäder. I Ystad anlitade kommunen föra året ett privat vaktbolag för att öka alkoholtesterna i hamnen. Drygt hundra tester om dagen utfördes och i snitt 22 rattfulla hindrades varje månad från att köra ut på vägarna.

Försöket stoppades
Men försöket stoppades av länsstyrelsen som ansåg att bara polisen får utföra alkotester. Resultatet blev färre tester och färre stoppade rattfyllerister.

– Polisens resurser räcker inte till och det behövs andra alternativ för att öka säkerheten på våra vägar, säger Thomas Lantz (m) kommunalråd i Ystad.

Lagändring
Han och de övriga politikerna i Ystad uppvaktade regeringen i frågan, och nu föreslås en lagändring som gör att privata bolag ska kunna utföra testerna om de blivit godkända av polisen.

– Jag är väldigt glad att regeringen har lyssnat på oss. Det känns som om vi gjorde rätt hela tiden även om vi tänjde på lagen, säger Thomas Lantz.