I Bromölla varslas 48 och i Edsbyn 95 personer som jobbar i byggindustrin. I båda fallen beskriver företagens ledning framtidsutsikterna som dystra. Ökad ränta och spådomar om dåliga tider påverkar marknaden.

– Med ökad ränta och spådomar om dåliga tider vågar helt enkelt allt färre bygga hus, säger Anders Kvist, vd för LB-hus till Blekinge Läns Tidning.

Lovar ta ansvar
På Svenska Fönsters hemsida säger Edsbynföretaget att ”Beslutet är ett led i Svenska Fönsters arbete för att effektivisera och anpassa verksamheten till förändrade marknadsförutsättningar och att säkra och stärka Svenska Fönsters långsiktiga konkurrenskraft.”

Pär-Ola Olsson, vd på Svenska Fönster, beklagar beslutet och säger att företaget vill ta sitt samhällsansvar. 

– Vi ska göra allt vad vi kan för att hjälpa dem som tvingas lämna oss till nya jobb genom en rad åtgärder. Vi kommer att kontakta andra verksamheter i regionen, kontakta bemanningsföretag, bjuda in olika utbildningsenheter som komvux, högskolan och tillhandahålla jobbsökarrum samt anlita ett omställningsföretag att samarbeta med, säger han till tidningen Ljusnan.

Inte första gången
Både Bromölla och Edsbyn är orter som drabbats av varsel på sista tiden. Förra veckan varslade Ifö Sanitär 43 personer i Bromölla och tidigare i år har ett 40-tal anställda på bemanningsföretaget Uniflex, som jobbat på Svenska Fönster produktion i Edsbyn, inte fått sina uppdrag förlängda.

I Bromölla har företaget i dag 450 anställda. Av de varslade är 20 tjänstemän och 28 anställda inom produktionen. I Edsbyn är det ännu inte klart vilken föredelningen blir. 665 personer jobbar i den fabriken.