De bolag som konkurrerar om att få förvalta Avtalspension Saf-LO har lämnat in sina offerter. Men upphandlingen är uppgjord på förhand, hävdar Skandia.

I en debattartikel i onsdagens nummer av Dagens Industri går Skandia till hårt angrepp mot upphandlingen med argumentet att pensionsförvaltarna inte tävlar på lika villkor.

Avtalspension Saf-LO är avtalspensionen för en och en halv miljon LO-medlemmar, plus ungefär en halv miljon som har haft ett LO-jobb tidigare i livet.

Icke-väljarna
En stor del av arbetarna, kanske 70 procent, kommer inte att aktivt välja förvaltare för sin avtalspension.

Det bolag som får förvalta ”icke-väljarnas” pension kan räkna med en stor del av premieinbetalningarna på ungefär tio miljarder kronor om året. Men det bolag som får ”icke-väljarnas” pengar måste ge LO och Svenskt Näringsliv långtgående insyn. Och det kravet gör upphandlingen orättvis, enligt Skandia.

”Svenskt Näringsliv och LO äger gemensamt AMF Pension. De har full insyn och absolut makt över bolaget. Inget annat bolag kan överträffa AMF i ett av de viktigaste urvalskriterierna”, hävdar Bengt-Åke Fagerman, vd för Skandia Liv, och Marek Rydén, chef för Skandia Link.

Kritiken drabbar särskilt Svenskt Näringsliv, som i vanliga fall förespråkar fri konkurrens, men nu ”slår vakt om egna maktstrukturer” i stället för kundnytta.

Skrämmer inte LO
Skandia nobbar därför upphandlingen. Vilket inte skrämmer Ellen Nygren, pensionsförhandlare vid LO och en av de ansvariga för upphandlingen:

– Skandia har ju inte ens lyckats få en procent av spararna i Avtalspension Saf-LO som kunder.

– Fram till 1998 var AMF Pension ensam förvaltare av avtalspensionerna, så tvärtemot vad Skandia säger har vi öppnat för konkurrens, säger Ellen Nygren.

Vilka som till slut ska bli valbara alternativ för LO-medlemmarna avgör den så kallade pensionsnämnden, som består av representanter för LO och Svenskt Näringsliv.

FAKTA: Här är bolagen som tävlar om din pension
• Åtta bolag vill erbjuda de privatanställda arbetarna traditionell försäkring. Offerterna kommer från Alecta, AMF Pension, Folksam Liv, KPA Pension, Länsförsäkringar Liv, Nordea Livförsäkring, SPP Livförsäkring och Swedbank Försäkring.
• Tretton bolag vill erbjuda fondförsäkring: AMF Pension, Avanza Pension, Danica Pension, Folksam LO Fondförsäkring, Handelsbanken Liv, Länsförsäkringar Fondliv, Moderna Liv och Pension, Nordea Livförsäkring, Nordnet Pensionsförsäkring, SEB Trygg Liv, SPP Liv Fondförsäkring, Swedbank Försäkring och Vital Försäkring Sverige.
KÄLLA: Försäkringscentralen Fora