Unga arbetslösa ska chatta och blogga sig till jobb. Arbetsförmedlingen satsar nu på nya metoder att hjälpa unga. Tanken är att de ska lära varandra.

Fem arbetslösa ungdomar ska söka jobb inför öppen ridå och dela med sig av sina erfarenheter.

På hemsidan Jobbsökarna.se ska de blogga om sitt jobbsökande, chatta och lägga ut filmer. Det är Arbetsförmedlingens nya satsning mot ungdomsarbetslöshet.

– Unga ska lära varandra att söka jobb och dela med sig av sina erfarenheter om vad som funkar och inte och hur det känns, säger Sara Damber som är projektledare för ungdomssatsningen.

Stort intresse
I måndags lades hemsidan upp och intresset för att få bli en av de fem jobbsökarna har varit stort.

– Telefonen har gått varm och på de två första dagarna har vi fått in 277 anmälningar.

Ovanliga meriter
Meriterna som efterfrågas är ganska ovanliga; helst ska de arbetssökande sakna all form av arbetslivserfarenhet. De fem som sedan väljs ut får hjälp av varsin personlig coach och alla framsteg och motgångar i jakten på jobbet ska dokumenteras på hemsidan.

– Coacherna stöttar och ger uppdrag till jobbsökarna men även besökarna på hemsidan kan komma med uppslag och idéer och ge respons på hur de gått till väga för att få jobb, säger Sara Damber. 

Nyttig kunskap
Men det är inte bara arbetslösa ungdomar som har något att lära av jobbsökarna, utan också arbetsförmedlarna själva.

– Vi har kunskap och expertis om hur man söker jobb, men ärligt talat har vi väl inte den bästa inblicken i hur det känns att vara ung, sakna arbetslivserfarenhet och stå utanför arbetsmarknaden. Det blir nyttigt för oss också, säger Sara Damber.

Projektet ska pågå mellan den 1 oktober och den 30 november.

Läs också: mer på Jobbsökarnas hemsida