Joakim Pettersson skriver trosvisst på debattsidan i detta nummer att syftet med att avreglera apoteksväsendet är att vi ska få fler apotek och bättre service till oförändrade kostnader.

Den visan har vi hört förr. Så sas när energimarknaden avreglerades. Men resultatet blev ett annat: högre priser på el och fjärrvärme samt jättelika övervinster för de privata ägare som köpt upp de tidigare kommunala bolagen. Risken att samma sak händer med apoteken är påtaglig.

Nyetablering i städer
Det är för all del möjligt att avregleringen leder till en viss nyetablering av apotek i de större städerna där det finns många kunder att tjäna pengar på.

Allrahelst om man som Göran Hägglund anser att staten ska tvinga Apoteksbolaget att sälja ut butiker i attraktiva lägen, dela med sig av sina upparbetade distributionskanaler och göra sig av med kunnig personal – allt därför att de nya privata apotekskoncernerna ska bli riktigt lönsamma.

Mindre orter drabbas
Men att de privata apoteken skulle ta ett ekonomiskt ansvar för apoteksfilialerna på mindre orter är inte troligt.

Befolkningen på dessa orter drömmer inte om nattöppna apotek – de vill bara ha kvar de apotek de har i dag. Men det kan de sluta hoppas på om Hägglund får som han vill.

Läs Joakim Pettersson inlägg: ”Ett nattöppet apotek räcker inte”