/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/fci23608.jpg
TCO:s ordförande Sture Nordh och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin fick vara med och skruva fast skylten då Sveriges första fackliga centrum för papperslösa öppnades. Foto: Anders Wikström/Scanpix.

Sveriges första fackliga centrum för papperslösa har öppnat på Kammakargatan i Stockholm. 
– Detta är historia, sa Bengt Sandberg från Fastighets när skylten skruvas upp på husfasaden.

Måndagskvällar varje vecka kommer centrumet bemannas av frivilliga från medlemsorganisationerna.

Bland LO-förbunden är Byggnads, Fastighets, Handels, Seko och Skogs- och träfacket med. Men även fackförbund inom TCO och Saco är engagerade och de papperslösa själva företräds av Papperslösa Stockholm.

– Detta är ett viktigt steg i en lång kamp, sa Yacine Asmani från organisationen. 

Han var den som kom med idén om ett fackligt centrum i Stockholm sedan han fått frågan vad facket kan göra för att hindra att de som är utan uppehålls- och arbetstillstånd utnyttjas på arbetsmarknaden.

Rådgivning för papperslösa
Centrumet ska sprida information om arbetstagares rättigheter och även fungera som en rådgivning till papperslösa. Utöver lokalen finns sedan tidigare en hjälptelefon och en hemsida.

Många papperslösa är helt öppna med sin situation. De befinner sig juridiskt illegalt i landet, men arbetar och betalar skatt. I teorin skulle polisen kunna komma till centrumet och gripa människor.

– Jag är inte orolig för det. Det är många stora organisationer som står bakom och det skulle bli en för stor skandal om det hände.

Jag vet att papperslösa vågar komma hit, säger Shamsul Alam Sarwar, själv papperslös och aktivist i Papperslösa Stockholm. 

Kontroversiell fråga
Frågan om papperslösas roll i facket är kontroversiell. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin fick hårda frågor kring varför inte LO centralt uppmanar medlemsförbunden att välkomna papperslösa medlemmar.

– Vi har aldrig varit emot papperslösa. Vi lämnar över till varje förbund själva att ta ställning till om de ska organisera dem eller inte, säger hon.

Fastighets var ett av de första förbunden som valde att välkomna papperslösa. Bengt Sandberg är en av de drivande sedan förbundets egen undersökning visade att var tionde städare är papperslös. Han poängterar att arbetsmarknadens regler gäller för alla som jobbar.

– Det är väldigt enkelt. Arbetslagarna säger inget om att de inte gäller för papperslösa. Vi ser till enskilda arbetares rättigheter på jobbet och därmed också papperslösa arbetare.

FAKTA: Kring 30.000 papperslösa
I Sverige bor och arbetar omkring 30.000 papperslösa, alltså personer utan uppehålls- och arbetstillstånd, beräknar nätverket Denna onsdag som arbetar för de papperslösas rättigheter.

Läs också: artikeln "Träffpunkt utan papper öppnar snart" 2008-08-07
Läs också: artikeln ”Papperslösa Sofia städar skolor” 2008-06-18
Läs också: artikeln "Städfifflet avslöjades" 2008-06-18
Läs också: artikeln "Kommunen som bytte fiffelfirma" 2008-06-18
Läs också: artikeln "De försöker stoppa städfusket" 2008-06-18
Läs också: artikeln ”Omoraliskt att inte organisera dem”, 2008-06-03