– De som kom från fabriken i Tanumeshede hade bara jobbat här några veckor när varslet kom. Det är klart att de känner sig träffade, säger Gunnar Hagstedt, ordförande för IF Metall vid IAC Groups fabrik i Färgelanda, Dalsland.

I måndags varslade bildelstillverkaren IAC Group 280 anställda om uppsägning. Företaget har sammanlagt 1 700 anställda i Färgelanda, Göteborg, Skara, Tidaholm och Trollhättan. Bakgrunden till varslet enligt företagsledningen är en kraftigt vikande orderingång.

– Det är klart att vi förstod att något skulle hända. Både Saab och Volvo har ju dragit ned på produktionen. Men att det skulle komma så snart var en överraskning för mig. Jag fick ett mejl i fredags förra veckan, säger Gunnar Hagstedt till LO-Tidningen.

Unga flyttade med
Enligt Gunnar Hagstedt är det 72 på kollektivsidan som varslats i Färgelanda och 13 tjänstemän. Vilka som kommer att omfattas av varslet är inte klart i skrivande stund.

– Men sanningen är att det var många unga bland de 50 som flyttade med när fabriken i Tanumshede lades ned. Och många har funderat på att bosätta sig här. Och så kommer det här. Det är tungt, säger han.

Fabriken i Tanumshede stängde sin produktion nyligen. Där jobbade nästan 300 personer. En del av produktionen flyttade till Göteborg, en del till Polen och ytterligare en del till Färgelanda. Ungefär hälften på fabriken i Tanumshede erbjöds jobb på andra orter.

Det här sparpaketet kom i början av 2007. Syftet då, precis som nu, var att säkra sysselsättningen i den svenska delen av IAC Group. Men om inte marknaden stabiliseras kan det bli aktuellt med fler uppsägningar, meddelar företagets ledning. Budskapet var det samma 2007.

Riskbedömning
Nu ska facken tillsammans med företagsledning på samtliga enheter göra en riskbedömning där man ska försöka ge ett samlat läge så fort som möjligt.

– Ägarna vill att besparingarna ska gå så fort som möjligt. Men det finns uppsägningstider att ta hänsyn till. Och las-listor, säger Gunnar Hagstedt.

IAC Group tillverkar bland annat instrumentpaneler till bilar. Bolaget bildades förra året genom en sammanslagning av Collins & Aikman Europa och Lear Interiör.