Ombudsmannen mot etnisk diskriminering stämmer ett städbolag i Anderstorp på 120.000 kronor till Arbetsdomstolen. Fallet handlar om en muslimsk kvinna som 2007 fick en anställning som lokalvårdare. Bara ett par dagar senare avbröts anställningen.

Bolaget menade att kvinnans klädsel gjorde att hon inte kunde jobba kvar. Städbolaget menar att orsaken var att kvinnan bär lång kjol och att arbetet kräver att man bär långbyxor.

Kvinnan bär kjol på grund av sin religion. Hon menar att hon vare sig fått information om klädreglerna eller hade möjlighet att förhålla sig till dessa.

– Detta är ett av många ärenden där muslimska kvinnor råkar illa ut på grund av sin klädsel. Kvinnorna stöter på problem både i arbetslivet och i samband med olika vardagsaktiviteter. Det är en pågående diskriminering som utestänger de här kvinnorna och det ska vi inte acceptera, säger Eva Hagström, jurist hos ombudsmannen mot etnisk diskriminering i en kommentar.