/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/tyskaloner3508.pngTyska metallindustrin står inför ny avtalsrörelse. Ofta är IG Metalls krav mer än dubbelt så höga som det verkliga utfallet, visar rapport.

Avtalet för 3,5 miljoner anställda i metall- och elektroindustrin i Tyskland löper ut sista oktober. IG Metall har meddelat att årets krav blir högre än förra årets på 6,5 procent.

Inför kommande avtalsrörelse har forskningsinstitutet Hans Böcklerstiftelsen jämfört de krav IG Metall först presenterat för arbetsgivaren med resultatet.

Jämförelsen börjar 1990. Allra mest krävde IG Metall 1991 på 10 procent. Hans Böcklerinstitutets genomgång visar att lönekraven ofta är minst dubbelt så höga som resultatet, något som skiljer sig från den svenska kulturen där kraven ligger nära den slutgiltiga överenskommelsen