/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/loopinion_2508.gif

Nästan hälften, 48 procent, av dem som är med i LO-opinion är nöjda med årets lönelyft. Bara 27 procent är missnöjda.

52 procent är nöjda med sina löneförhöjningar 2007. 24 procent är missnöjda.

122 personer deltar denna vecka. Bara två av dem argumenterar för att det tredje avtalsåret ska förhandlas om.

– Jag tycker att Kommunal ska förhandla om det tredje året på grund av inflationen och därför att det finns för många lågavlönade inom Kommunal, anser Lillemor Gabrielsson, undersköterska vid Tallgläntans äldreboende i Kälarne i Jämtland och bland annat arbetsplatsombud.

”Många blev glada när de öppnade sina lönekuvert”

Mats Hedberg är skötare på Nyplans serviceboende i Sandarne i Hälsingland och bland annat arbetsplatsombud i Kommunal. Han tycker att löneutvecklingen har varit ”exceptionellt god” i år. Många blev glada när de öppnade lönekuverten.

Men:
– Om inflationen far i väg och löneutvecklingen stannar av är det dags att sätta sig vid bordet igen för att ta igen det som går förlorat, tycker han.

En enda är uttryckligen motståndare till omförhandlingar. Marie Kyrk, mättekniker på Volvo Personvagnar i Skövde och tidigare aktiv i IF Metall, gick miste om det retroaktiva påslaget och är mycket missnöjd med löneutvecklingen 2007 och 2008.

– Jag är däremot inte så säker på att det är speciellt smart av IF Metall att förhandla om det sista året. Jag tycker att vi ska låta avtalet ligga som det gör, resonerar hon. Hon tror att den borgerliga politiken gör det svårare att få ut mer och hon vill inte medverka till att driva upp inflationen.

Fler nöjda än missnöjda

Att de nöjda är fler än de missnöjda återspeglas i svaren.

– Vårt förbund gjorde ett bra avtal som har gett bra löneutveckling, tycker till exempel Håkan Arvidsson, målare på Sandå måleri i Kristianstad och Målareförbundets sektionsordförande i Kristianstad.