I måndags träffades LO:s styrelse för första gången efter sommaren, men Transport vägrar fortfarande att delta.
– Det är väl känt att jag är besviken och förbannad på hur valen gick till, så jag tänker inte gå dit, säger Per Winberg, ordförande i Transport.

LO:s nya styrelse kunde ha fått en bättre start. Direkt efter valet på LO-kongressen i våras klargjorde Transports ordförande Per Winberg att han bojkottar styrelsen i protest mot hur valet gått till, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om. Han deltog inte i styrelsens första möte efter kongressen och bojkotten fortsätter även i höst.

– Tiden läker alla sår, men de här såren har inte blivit läkta, snarare befästa, säger Per Winberg.

Stärkt i övertygelsen
Han säger att han under sommaren fått tid att tänka över vad som hänt, och att han blivit ännu mer övertygad om att bojkotten är befogad.

– Jag har blivit stärkt i min inställning. Först blir man bara jättearg över hur förbunden blir behandlade, men sen får man tid att tänka, och då känns det jag gjort väldigt rätt, säger han.

– Det är en slags markering mot maktens arrogans.

Små förbund i strykklass
Anledningen till bojkotten är att Per Winberg anser att de stora förbunden har fått makt i LO-styrelsen på de små förbundens bekostnad. Enligt Per Winberg var det tänkt att alla förbund skulle avstå suppleantplatser när styrelsen bantades till åtta ledamöter, men så blev det inte.

De tre största förbunden, IF Metall, Kommunal och Handels har fått behålla samtliga sina suppleanter medan de mindre förbunden fått avstå sina. De största är därmed garanterade en plats i styrelsen, medan de andra förbunden oftast ersätts av suppleanter från andra förbund om de är frånvarande.

LO-ledningen har bett Per Winberg om ett möte för att diskutera bojkotten. Tanken är att det ska ske så snart som möjligt, men Per Winberg är tveksam till om det kan förändra något.

 – Wanja Lundby-Wedin är ju inte skyldig till det här. Det var ju en process som pågick under kongressen och i valberedningen. Jag vet inte vad ledningen kan ha för synpunkter på det, men det har uttryckts ett önskemål om ett möte och då tycker jag att vi ska ha det.

Fastighets ersätter
Vad som skulle kunna få Per Winberg att ändra inställning och delta i styrelsen kan han inte svara på.

– Det vet jag faktiskt inte. Jag får se när, eller om, jag känner att det känns rätt, säger han.

Tills vidare ersätts Per Winberg av suppleanten Hans Öhlund från Fastighets i LO-styrelsen.