I de nordiska länderna har de hotell- och restauranganställda inget eget fack – med undantag för Sverige.

I Sverige är ungefär hälften av arbetstagarna på hotell och restauranger med i facket. För Hotell- och restaurangfackets (HRF) medlemmar har det varit en självklarhet med eget yrkesförbund.

Kongresserna har tagit beslut på att leva vidare som eget fack.

Krymper
Men HRF fortsätter krympa. Naturligtvis finns det en gräns när trovärdighet och legitimitet ifrågasätts.
– Om vi skulle hamna på 40 procent – kan vi då fortfarande med rak rygg säga att vi representerar de anställda i branschen? frågar sig Ella Niia, HRF:s ordförande.

I höst börjar en storsatsning på medlemsrekrytering i främst de tre storstäderna som drar ner organisationsgraden till genomsnittet på 50 procent. I andra delar av Sverige är 80 till 90 procent av de anställda med i facket.

Offensiv satsning
HRF ska också satsa i Norrköping, Linköping, Uppsala och Umeå.

– Även om vi krymper kan vi än så länge behålla vår styrka inför nästa avtalsrörelse. Men vi satsar offensivt på medlemsvärvning, säger Ella Niia.