Notan för hushållsnära tjänster blir betydligt lägre än beräknat, enligt Dagens Nyheter. Finansminister Anders Borg har i budgeten avsatt 700 miljoner kronor för skatterabatten på hushållstjänster. Men när Skatteverket nu granskat årets deklarationer så stannar utgiften vid drygt 130 miljoner kronor.

Pigavdraget är trots all reklam och trots förlängd ansökningstid som varit en direkt uppmuntran till avdragsfusk betydligt mindre populärt än vad tillskyndarna trott. Talet om att det skulle ge upphov till tiotusentals nya jobb är falskt.

Räknar om vi om kostnaden till heltidstjänster kan avdraget omfatta maximalt 850 jobb.

Men tar vi även hänsyn till att flertalet som köpt en hemtjänst skulle ha köpt den även utan subvention så är förmodligen antalet ”nya” jobb högst något hundratal.

Om vi nu alls kan kalla det för ”nya” jobb. Effekten av att staten ger en skatterabatt till en välbeställd medelklass är ju att staten får mindre pengar över till att anställa lärare, poliser och sjuksköterskor. För varje skattesubventionerad piga kan vi räkna bort en sjuksköterska i långvården.

Pigavdraget är ett stort misslyckande

Regeringen har märkvärdigt svårt att erkänna att pigavdraget är ett stort misslyckande. Istället för att skrota avdraget funderar den febrilt på hur den ska få fler att utnyttja det.

En idé är att användarna inte längre ska behöva ansöka om skatteavdraget. Istället ska utföraren av tjänsten göra avdraget direkt i fakturan och skicka en kopia till Skatteverket. Hur många skenfakturor en sådan ordning ger upphov till är svårt att gissa, men många blir det.

Det är högst förvånande att en regering som har satt kampen mot bidragsfusk högst på dagordningen inte alls oroas över allt fusk som förekommer med hushållsavdragen. Regeringen har inget emot att klämma åt sjuka och arbetslösa och samtidigt belöna fifflare som anlitar svartjobbare.

På annat sätt kan man inte förstå statssekretare Ingemar Hanssons förslag om att befria de hushåll som anlitar a-skattare från att betala arbetsgivaravgifter. Han motiverar propån med att han vill motarbeta svartarbete.

Regeringens dalt med skattebrottslingar har gått för långt

Kriminalpolitiskt innebär förslaget onekligen en innovation.

Inte många skulle utan att rodna komma på idén att motverka skattebrott genom att skattebefria brottslingarna. I en vidare tillämpning kan vi få all oönskad brottslighet att upphöra genom att legalisera brotten.

Vän av ordning kan tycka att regeringens dalt med skattebrottslingar gått för långt. De borde som andra skurkar lagföras, dömas och i allvarliga fall sättas i fängelse. Men så klara regler för rättsskipningen gäller inte i det borgerliga Sverige.