Regeringen sätter en gräns för hur länge en arbetslös kan få a-kassa och aktivitetsstöd.
– Det kan bli dramatiskt. Får man inte jobb, så får man inte, säger Marianne, arbetslös sedan 2006.

Att vara arbetssökande är ett heltidsjobb, brukar det heta. Marianne ser ut som ett levande bevis för det. Slank, energisk och med snabba gester berättar hon om hur hon letar fram lediga jobb i arbetsförmedlingens dator och skriver ansökningar. Minst fem nya ansökningar i veckan måste Marianne skicka iväg, och sedan redovisa för arbetsförmedlingen.

– Jag har inte varit ledig i sommar. Som arbetssökande kan du inte resa bort. Det gäller att vara tillgänglig.

Ansträngd ekonomi
Efter ett långt yrkesliv som sekreterare och administrationsassistent, med bland annat åtta och ett halvt års arbete i USA, blev Marianne uppsagd från sin tjänst vid ett uthyrningsföretag i Stockholm.

När dagarna med ersättning från a-kassan tog slut sommaren 2007 fick hon en plats i jobb- och utvecklingsgarantin.

Dagpenningen från a-kassan, som var 80 procent av den tidigare inkomsten, byttes mot aktivitetsstöd från försäkringskassan. Det är på 65 procent, så Mariannes ekonomi är ansträngd.

Åldern ett hinder
– Jobb- och utvecklingsgarantin har framför allt inneburit jobbsökande, berättar Marianne. Jag har fått arbeta med min cv, skriva presentationsbrev och gå på seminarier om hur man får jobb.

– Stödet från arbetsförmedlingen har varit bra. Då jag själv ansåg att jag borde lära sig dataprogrammet powerpoint ordnade de en utbildning.

Men något arbete har det än så länge inte blivit. Marianne har en klar uppfattning om varför.

– Det kan vara åldern. Redan efter 40 år blir kvinnor mindre attraktiva på arbetsmarknaden, eller hur?

– Sedan finns inte samma behov av sekreterar- och administratörsjobb som för 15 år sedan.

Andra steg
Normalt följs jobbsökandet av ett andra steg inom jobb- och utvecklingsgarantin: praktik eller arbetsträning på en arbetsplats. I högst 450 dagar kan de arbetslösa i garantin få aktivitetsstöd.

Sedan följer det tredje och sista steget: ”varaktig samhällsnyttig sysselsättning”. Vad det innebär har regeringen ännu inte preciserat, och Marianne vet inte vad hon ska tro.

– Sista steget… det låter lite som ättestupa.

– Men om jag följer en gammal tant till banken och gör nytta på det sättet, så är det väl bra, funderar Marianne, som kommer ihåg en väninna i USA som anvisades just sådana uppgifter när hon blev arbetslös.

Gränser
Definitiva gränser för hur länge arbetslösa kan få ersättning från a-kassan respektive aktivitetsstöd är en viktig del av regeringens politik. Det ska förhindra ”rundgång” mellan a-kassa och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Är det bra, eller bör även den som varit arbetslös länge få nya chanser till exempelvis utbildning?

Marianne tvekar om svaret. Själv blir hon ålderspensionär i april 2009, strax innan dagarna med aktivitetsstöd tar slut.

– Men om jag vore yngre så skulle utbildning vara det rätta, säger Marianne. Då borde jag få lära mig ett nytt yrke.

– Som det är nu, med kort tid kvar till pensionen, kan jag mest hoppas på vikariat. Man får aldrig ge upp.

Fotnot: Marianne heter egentligen något annat.