1,5 miljarder kronor ska sparas. 1 500 jobb ska bort. Ändå har SAS styrelse beslutat att dela ut bonus till vd Mats Jansson.

– Det är direkt provocerande mot de anställda, säger Bo Nilsson, ordförande i Transports avdelning 46 på flygbolaget.

– När man till och med pratar om att försämra kollektivavtalen kan ju de på toppen inte plocka ut sina pengar först. Det här sänder fullständigt fel signaler till de anställda.

Summan hemlig
Hur stor den bonus är som Mats Jansson tilldelats för förra året håller SAS tillsvidare hemligt. Beskedet vill företaget avslöja först i årsredovisningen i februari 2009.

Har det att göra med de aktuella nedskärningarna?

– Nej, absolut inte, säger SAS presschef Elisabeth Manzi. Vi har alltid gjort på det sättet att vi redovisat högsta ledningens ersättning, både fast och rörlig lön, i årsredovisningen.

Mats Jansson har som chef för SAS 10 miljoner i fast lön. Utöver det kan han få en bonus på max 2 miljoner kronor.

Miljardvinst
SAS verksamhet visade förra året en vinst på 1,2 miljarder kronor räknat före reavinster och engångsposter. Med tanke på att det var det bästa resultatet sedan år 2000 är det troligt att full bonus utgår, det vill säga att styrelsen har tilldelat Mats Jansson 2 miljoner kronor utöver lönen.

Det var i förra veckan som SAS meddelade att ytterligare åtgärder måste vidtas för att vända utvecklingen i företaget. Tillsammans med tidigare aviserade nedskärningar handlar det om att under 2008 minska antalet anställda med 1.500 personer, ställa 18 flygplan på marken och spara 1,5 miljarder kronor. Dessutom ska dotterbolaget Spanair göra sig av med 1.000 anställda samt ställa av 15 plan.

Avtal ifrågasatt
Vad som särskilt upprört Transport i de förhandlingar som förts om neddragningarna är att ledningen gång på gång ifrågasatt kollektivavtalen och påstått att det finns 1 miljard kronor att spara där.

– Ska vi riva upp kollektivavtalet samtidigt som de tar ut sina pengar först, det är ju helt galet, säger Bo Nilsson.

Sven Cahier, ordförande för tjänstemannafacket Unionen på SAS, är tveksam till om bonussystemet överhuvudtaget har några positiva effekter för företaget.

Men han tycker samtidigt att det nuvarande upplägget för Mats Jansson ligger inom skäliga gränser. Dels finns ett tak för bonusersättningen, dels tycker han att bonusen står i rimlig proportion till grundlönen.

Peeter-Jaan Kask
Skicka ett e-postbrev till redaktionen