FILMRECENSION. Ung, arg, driftig och uppkäftig – Ken Loach har i sin nya film, om trafficking med arbetskraft, koncentrerat sig på en karismatisk tjej med ledaregenskaper och ambitionen att ta sig fram här i världen.

Hårdblonderade Angie får sparken när hon protesterar mot ovälkommen sexuell uppmärksamhet på jobbet. Istället startar hon en privat arbetsförmedling.

Hon lovar runt åt alla håll för att få kunder. Snart inser hon att de stora pengarna ligger i att skaffa fram illegal arbetskraft.

Alla tänker på sig
De som har mest att säga till om, arbetsledarna, är de som vinner dragkampen om hennes samvete. I alla fall tillfälligtvis, intalar hon sig. Ingen nyper henne längre i rumpan.

Men hur långt kan hon tänja sin redbarhet? Inför sig själv och sin kompis försvarar hon sig med att hon bara hjälper till. Vad skulle immigranterna annars få för jobb?

I andra stunder förstår man att hon också frågar sig varför just hon ska behöva uppoffra sig. Ingen annan gör ju något för henne.

Och själv då?
Ken Loach gillar sin frejdiga huvudperson, sympatiserar med hennes strävan efter ett bättre liv.

Han delar inte ut moralkakor.

I det nästan abrupta slutet är det som om han istället frågar sin publik: Hur långt inne sitter solidariteten för er del i en allt mer globaliserad värld?

Film: It’s a Free world
Regi: Ken Loach

Fotnot: Filmen har premiär i dag fredag. Lördag den 23 augusti visas och diskuteras den vid ett samtal mellan TCO:s Samuel Engblom och Yacine Asmani från Papperslösa Stockholm. Lokal: biografen Zita i Stockholm lördag den 23 kl 15.

Anne Hedén
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören