”Risken flyttar till den som har F-skatt”
Regeringen vill att fler ska kunna få F-skattsedel. Därför ska kravet att företaget ska ha flera uppdragsgivare tas bort, men facket är kritiskt.
– Arbetsgivare kan i så fall tvinga anställda att bli egna företagare fast de fortsätter att utföra samma jobb. Skillnaden är att de får ta hela risken, och ansvaret för arbetsmiljön själva, säger Dan Andersson LO:s chefsekonom.
Mitt i semestertiden i början av juli kom regeringens förslag att ändra reglerna för F-skatten, så att fler ska kunna bli egna företagare. I dag krävs flera olika uppdragsgivare för att ett företag ska få F-skattsedel, men det kravet vill regeringen slopa. Tanken är att det ska bli lättare, framför allt för kvinnor inom vårdsektorn, att starta eget även om de bara har kommunen som uppdragsgivare.
Hård kritik
Men förslaget har mött hård kritik från fackligt håll, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om. När remisstiden nu gått ut, har både LO och TCO sagt nej till förslaget.
– Det är ett sätt att kringgå hela arbetsmarknadssystemet och fackets roll i det, säger Dan Andersson.
Han säger att det är en viktig fråga för LO eftersom all lagstiftning och alla avtal som finns för att skydda arbetstagare risker att sättas ur spel. Anställda kan tvingas bli egna företagare för att få behålla sina jobb, och då förlora de allt skydd de har som anställda.
Onödig ändring
Även TCO är kritiskt till ändringen, och framhåller att den är helt onödig. Regeringens utredning visar nämligen att bara en procent av ansökningarna om F-skatt avslås.
– Utredningen avfärdar därmed en utbredd myt: att det skulle vara svårt att få F-skattsedel och att detta hämmar företagandet, säger Samuel Engblom, jurist på TCO, i en kommentar.
Att det inte är särskilt svårt att få F-skattsedel håller Lena Maier Söderberg med om. Hon är chefsekonom för Saco och har deltagit i regerings utredning. Tvärt emot de andra fackliga centralorganisationerna anser Saco att förslaget är bra.
Vinst för Saco
– Det kan bli lättare för dem som har företaget som bisyssla, på sidan om sitt vanliga arbete, och därför bara har en eller två uppdragsgivare. Vi ser en vinst för våra medlemmar, säger hon.
Lena Maier Söderberg tror inte heller att det blir något stort problem att företag utnyttjar reglerna till att sparka personal och sedan anlita dem som företagare.
– Förslaget innebär ingen jättestor förändring. Det är inte fritt fram att tvinga bort folk och det kommer fortfarande göras en prövning innan F-skattsedel beviljas, säger hon.
Grader av beroende
Prövningen för att få F-skattsedel ska, enligt förslaget, omfatta graden av beroende till uppdragsgivaren, hur stor integrationen i dennes verksamhet är och vad parterna har avtalat.
De nya reglerna föreslås gälla från årsskiftet.