/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/a_bermu3408.jpg
Angeles Bermudez-Svankvist tar över som chef för Arbetsförmedlingen från och med den 1 september. Foto: Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Från och med den första september styrs Arbetsförmedlingen av Angeles Bermudez-Svankvist. Hon sökte jobbet på annons och fick det. För henne var det givet att söka.

– Jag har alltid talat om att det krävs förändring av tillsättningarna av chefer till offentliga tjänster. Med öppna förfaranden kan man få andra som söker. Om jag inte då hade gjort som jag alltid hade förespråkat hade jag väl inte varit ärlig mot mig själv. Dessutom kostade det inget att söka. Om jag inte hade gjort det hade jag väl suttit där och ångrat mig, säger hon och skrattar.

Och skrattar gör hon ofta. Det finns humor och självdistans. Själv säger hon att hon är lite naiv. Men då naiv på ett bra sätt för att möta sitt nya jobb.

– Det handlar om att tro att det går att förändra och då hoppas jag att alla arbetsmarknadens parter vill vara med i diskussionerna. Det är arbetsgivare, politiker, fack, experter och en massa andra som borde vara med för att diskutera hur och vad vi ska göra med svensk arbetsmarknad, säger hon.

Var tidigare arbetsgivare
Hon har alltid jobbat i offentlig sektor. Och under många år har hon också varit arbetsgivare.

Som privatperson har hon varit anmäld ett kort tag hos arbetsförmedlingen. Det var efter skolan. Men hon fick jobb rätt snart och har inte sedan dess, någon gång i början av 1980-talet, haft något behov av arbetsförmedlingen.

Som arbetsgivare har hon inte heller särskilt mycket erfarenhet av den.

– Det låter som om jag inte vet någonting om Arbetsförmedlingen. Men det gör jag. Jag är uppvuxen med den. Min mamma jobbar där och har förstås åsikter om verksamheten. Du kan tro att vi har diskuterat mitt nya jobb sedan det blev klart att jag blir generaldirektör. (Och här kommer vi in på det där att alltid vara barn i sin mammas ögon.)

En serviceinrättning
För Angeles Bermudez-Svankvist finns det saker som hon tycker är viktigare än andra just nu.

Arbetsförmedlingen är en serviceinrättning för henne och det kanske är det som den måste bli bättre på. Men hon säger många ”kanske”.

– Jag vet förstås inte allt och har kanske till och med fel uppfattning ibland. Men för mig ska arbetsförmedlingarna inte syssla så mycket med administration som att hjälpa kunderna. Är det någon som är långtidssjukskriven och tycker att det är jobbigt att ringa andra myndigheter – då tycker jag att vi ska hjälpa till och ringa. Något är fel om vi inte hinner hjälpa till för all byråkrati, säger hon.

Management-by-love
Hon har myntat begreppet ”management-by-love”. Ett begrepp som helt kort handlar om att man måste se alla som en tillgång för sin personliga utveckling. Då handlar det om att verkligen tycka om människor. Hon har till och med skrivit en bok i ämnet. Hur ser hon då på att så många människor hamnar i utanförskap när varje människa egentligen, enligt hennes sätt att se, borde ha en plats?

– Det är lätt att skylla på den ena eller den andra. Men jag tror att det är fel. Det är varken den som står utanför eller arbetsgivaren eller arbetsförmedlingen som enbart ska ta ansvaret. Ansvaret vilar på alla. Varje människa som hamnar utanför är en förlust för samhället och det är där någonstans som vi måste börja.

Söker experthjälp
Hon vill samla all möjlig expertis för att diskutera frågan. Hon säger att det handlar om Sveriges förmåga att möta framtiden. Då måste så många som möjligt känna sig delaktiga i samhället. Det kan handla om unga, flyktingar eller långtidssjuka.

– Samtidigt kan inte Arbetsförmedlingen göra allt. Vi har också begränsade resurser. Att lösa utan­förskapet är inget vi kan göra själva. Där måste många hjälpa till att lösa. Men det är en väldigt viktig fråga. Jag har mött utanförskapet i min uppväxt i förorten, säger hon.

Kan hamna under lupp
Som generaldirektör utsedd av en regering kan hon förstås hamna under lupp om det skulle bli regeringsskifte vid nästa val. Hon har inget problem med det. Det handlar om att vara professionell, tycker hon. Hon har dessutom jobbat med både röda och blå allianser och klarat det.

– Jag jobbar efter de förutsättningar som min uppdragsgivare ger mig. Det har jag alltid gjort och då riskerar man aldrig att hamna i en politisk debatt. Jag har däremot alltid åsikter om vad som är bäst för det som jag är chef över. Och så kommer det vara nu också. Det handlar om engagemang för alla anställda och våra kunder, säger hon.

Möta framtiden
Att gå vidare från ett jobb till ett annat handlar just om att gå vidare, säger hon. Hon har med sig bra och dåliga erfarenheter från tidigare jobb.

Att hon lämnar ett jobb har alltid handlat om att hon känt sig färdig, att hon inte kan komma längre med sina visioner. Hon har sex år på sig hos Arbetsförmedlingen.

– Jag är spänd över att se om jag kan lyckas att få alla parter på arbetsmarknaden att sträva åt samma håll. Att vi är förberedda inför framtiden. Inte bara till 2010, utan också till 2020. Det är ett viktigt arbete att se till att Sverige kan möta framtiden. Jag hoppas att jag kan nå dit, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

FAKTA: Angeles Bermudez-Svankvist
Ålder: 45 år.
Bor: I Tullinge, söder om Stockholm.
Familj: Make plus en son och en dotter.
Karriär: Examen från Tandläkarhögskolan 1988. Chefstandläkare i Stockholmsförorten Björkhagen 1996-1999, tandvårdsdirektör i Uppsala 1999-2001, vd för Folktandvården i Stockholms län 2001. Chef för S:t Eriks ögonsjukhus 2006. Utsedd till Årets chef 1999. Sty
relseledamot i Företagarna och Röda Korset.
Uppvuxen: I Alby och på Mallorca.
Inkomst: 2.573.800 (inkomståret 2006).
Kuriosa: Sa i en intervju att hon absolut kan tänka sig att bli minister.
Bra på: Att bry sig om människor.