/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/borasbrandbil3408.jpgMåndagens storbrand i Borås började i en bilfirma.

Klockan 02:19 på måndagsmorgonen började en industrifastighet brinna i Hulta i Borås. I fastigheten finns flera företag. Några av företagen har runt 40 personer anställda.

Branden beskrivs som en av de största industribränderna i Sverige på många år. I fastigheten finns bland annat Posten där fyrtiotalet brevbärare arbetar.

– Viktigast har varit att hitta en ny tillfällig lokal och säkra med skyddsombudet så att den nya lokalen fungerar, säger Christer Davidson, klubbordförande vid Seko västra serviceklubben i Borås till LO-Tidningen.

Kaotisk situation
Han beskriver situationen som kaotisk. De närmaste dagarna kommer att fortsätta på det viset, tror han.

– Det finns självklart ingen vana med det här. Jag har aldrig varit med om något liknande. Men jag har haft information med brevbärarna på morgonen. Vi har flyttat tillbaka till den gamla postterminalen. Men de lokalerna är inte funktionella. Jag kan inte se att vi kan stanna där särskilt länge. Blir det här långvarigt så måste vi hitta en bättre lokal, säger han.

Inga permissioner
Christer Davidsons viktigaste uppgift nu blir att se till att alla avtal följs. Han vill inte spekulera hur det kommer att bli för de anställda. Men han förutsätter att det inte blir några permissioner eller liknande.

– Det är många som inte har kunnat få sin post i dag och i går. Men det finns jobb att göra. Så att någon skulle få gå hem tror jag inte på.

Ett annat stort företag i fastigheten är Sagaform AB. Sagaform AB jobbar bland annat med design av heminredningsprodukter. Enligt upplysningssajten allabolag.se hade företaget 41 anställda i december 2006. Johan Linde är produktionschef för företaget.

– Hur branden påverkar oss vet jag inte och vill jag inte kommentera just nu. Jag måste se hur det ser ut inne i lokalen. Men vår lagerpersonal ska inte påverkas som jag ser det, säger han till LO-Tidningen.

Skador för miljoner
Branden började i en bilfirma och skadorna på lokalen uppskattas till mångmiljonbelopp. Under tisdagen pågick fortfarande eftersläckningsarbete. Som mest brann en femtedel av den 9.000 kvadratmeter stora byggnaden.