Nu är de i gång. Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal har inletts.

Förspelet har varat i nästan ett år, men nu startar förhandlingarna på allvar. I dag träffades Svenskt Näringsliv, LO och tjänstemännens förhandlingsorganisation PTK, för första gången i regelrätta förhandlingar om ett nytt avtal som ska reglera spelreglerna på arbetsmarknaden.

Inskränkningar i strejkreglerna har varit arbetsgivarna i Svenskt Näringslivs huvudkrav. Facket har sagt att det inte kan komma på fråga och kontrat med krav på bättre omställning i form av utbildning och rehabilitering för dem som förlorar jobbet eller blir sjuka.

Rättstvister först ut
Men när parterna i dag inledde förhandlingarna om ett nytt huvudavtal, var en mindre känslig fråga först ut på dagordningen.

– Vi kommer att beta av område efter område, och i dag börjar vi med formerna för hur vi hanterar rättstvister, säger Lars-Bonny Ramstedt, förhandlingschef för PTK.

– Nånstans ska man ju börja, och då kan det vara bra att välja något som inte är så kontroversiellt först, tillägger han.

Kontroversiella frågor finns det annars gott om på dagordningen.

God sed
Lars-Bonny Ramstedt har tidigare berättat att ett förslag som diskuterats inför förhandlingarna är en partsgemensam huvudavtalsnämnd som ska avgöra vad som är god sed på arbetsmarknaden och att särskilda medlare ska utses för varje bransch.

Andra delar i ett nytt huvudavtal kan bli en längre arbetsfri uppsägningsperiod och en rehabiliteringsförsäkring.

Avtal före jul
Samtal har först mellan parterna sedan i höstas. När de i våras beslutade att inleda förhandlingar sattes även målet är att huvudavtalet ska vara undertecknat före jul.

– Vi kommer att jobba på och träffas varje vecka nu under hösten, säger Lars-Bonny Ramstedt.