Från nästan ingen kostnad alls till över 400 kronor i månaden. Poliserna kan förlora stort på en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

I dag är Polisförbundets 17.500 medlemmar inte med i någon a-kassa. Facket betalar arbetslöshetsersättningen till de få arbetslösa medlemmarna ur egen ficka. Förmånen ingår i medlemsavgiften och särredovisas inte.

Minimal arbetslöshet
Polisförbundet har valt den här lösningen därför att arbetslösheten bland poliser är minimal. I förra veckan fanns elva arbetslösa poliser i Sverige (i de flesta fall poliser som är gifta med varandra och bor på en ort där inte båda kan få jobb direkt). Enkel huvudräkning visar att ersättningen till dessa arbetslösa kostar Polisförbundets medlemmar ungefär en tia i månaden.

Med utredaren Sören Ömans förslag måste den som inte är med i en a-kassa betala en statlig arbetslöshetsavgift, som motsvarar den högsta medlemsavgiften i någon a-kassa. För 2008 skulle det bli 433 kronor i månaden.

Drastisk höjning
– En drastisk höjning av månadskostnaden för våra medlemmar, konstaterar Lillemor Melin-Sving, vice ordförande i Polisförbundet.

Förslaget går därmed stick i stäv med regeringens inställning att de som har låg risk att bli arbetslösa ska ha låga a-kasseavgifter, och vice versa, skriver Arbetsgivarverket i sitt remissvar om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.