/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/c_garberggunn3308.jpg
Det är lite tufft att jobba här nu, säger bibliotekarien Christina Garbergs-Gunn.Foto: TRONS

En sommardag för mer än tjugo år sedan fick bibliotekarien på Brunnsviks folkhögskola veta av en kollega att hon hade besök, att det stod en person i Bokstugan som ville träffa henne.
Jag kommer om en stund, svarade hon.
Om du visste vem det är skulle du komma med en gång, sa kollegan.

– Då måste det vara mamma, tänkte jag och gick upp till Bokstugan. Men där stod Ivar Lo-Johansson som var på genomresa och som ville hälsa på, berättar Christina Garbergs-Gunn, bibliotekarie sedan många, många år på Brunnsvik.

Ivar Lo är en av många författare som sökt sig till den legendariska folkhögskolan strax utanför Ludvika, i sluttningen ner mot sjön Väsman. ”Den svenska arbetarrörelsens fria universitet”, som författaren Olof Lagercrantz kallade skolan.

Många författare
Ivar Lo-Johansson fick dock nobben när han tillsammans med författarkollegan Josef Kjellgren sökte till skolan. Det räcker med författare på Brunnsvik, var motiveringen enligt Ivar Lo.

Men skolan fick viss betydelse för honom ändå. När han i början av 1930-talet satt och skrev romanen God natt, jord i en fäbod några mil norr om Ludvika tappade den lånade skrivmaskinen sitt a. Ivar Lo for in till Brunnsvik, träffade Karl-Erik Forsslund, en av skolans grundare, och fick låna dennes skrivmaskin där alla bokstäverna fanns kvar.

Stödet har krympt
Christina Garbergs-Gunn, fortfarande bibliotekarie på Brunnsvik, sitter vid sitt skrivbord som knappt syns bakom högar av böcker och tidningar. Hon basar över det största folkhögskolebiblioteket i Sverige. Tidigare hade hon 200.000 kronor om året att köpa böcker för.

– Numera har detta krympt. I december fick vi – efter det att rektor i förväg skulle godkänna varje inköp – disponera 10 000. Nu har vi inget medieanslag över huvud taget. Vi har inte ens råd att uppdatera vårt dataprogram vilket gör att vi inte längre kan katalogisera böcker som vi får in. Det är lite tufft att jobba här nu, säger hon.

Dyster stämning
Stämningen är för tillfället något dyster på Brunnsvik. Under en längre tid har skolan gått knackigt ekonomiskt och huvudfinansiären LO har bestämt sig för att ta sin hand från skolan.

I somras sades delar av personalen upp och för att rädda vad som räddas kan har LO hyrt in en konsult som nu är operativ chef på Brunnsvik. Enrico Barile heter han och driver ett företag som sysslar med ”konsulterande verksamhet inom områdena pr och kommunikation”.

– Att minska personal är aldrig kul, men LO har inte obegränsat med pengar. Samtidigt finns det ju en nostalgi kring Brunnsvik som är mycket stark och som vi måste ta hänsyn till, säger han.

Sågar i rötterna
En lärare på skolan visar en teckning av Robert Nyberg för att beskriva vad han anser håller på att hända: En man med motorsåg står framför ett träd och ställer sig frågan hur han ska ta av trädet utan att det syns. Svaret är: Ta bort rötterna.

Brunnsviks rötter sträcker sig tillbaka till midsommaren nådens år 1906. Då startades skolan av Karl-Erik Forsslund – han med skrivmaskinen – tillsammans med adelsmannen och nationalromantikern Gustaf Ankarcrona och folkbildningsentusiasten Uno Stadius.

Från början stod Brunnsvik för en tro på agrarkulturen, långt borta från industrisamhällets fasor, en skola där bygdens ungdom skulle lära sig småjordbruk, sunda livsformer och människans livsvillkor.

Några punkter från den första läroplanen 1906:
Naturen. Stjärnhimlen, jorden, stenarna, växterna, djuren, människan.
Hemmets hygien. Nykterhetsundervisning.
Kroppens och själens uppfostran.
Manlig och kvinnlig hemslöjd.

Lång historia
Den socialistiska agitatorn Hinke Bergegren häcklade Brunnsvik. När arbetarna svälter och slåss för sina liv går Brunnsvikseleverna runt på skolgården och leker sol och måne, förklarade han.

Under pionjärtiden var det snarare deltagarna än lärarna som stod för att Brunnsvik kom att präglas av den framväxande arbetarrörelsen. Och när skolan drog åt det hållet och allt fler industriarbetare sökte sig till skolan lämnade både Ankarcrona och Stadius Brunnsvik som blivit för röd för dem.

1912 bildades ABF på Brunnsvik. 1926 beslutade LO-kongressen – efter att Bryggeriarbetareförbundet motionerat om saken – att det skulle byggas en särskild LO-skola där. Den första rektorn på LO-skolan var Sigfrid Hansson, bror till Per Albin Hansson.

Många kändisar
Listan med ”kändisar” som gått på eller arbetat på Brunnsvik är lång.

I början av förra seklet hette en av lärarna Rickard Sandler – sedermera utrikesminister i Per Albins regering. Sandler var beläst marxist och många trodde att han skulle agitera socialism på skolan. Men de förhoppningarna/farhågorna kom på skam. I sin memoarbok berättar hustrun Maja:

”Bland dessa unga arbetare, som kommit till Brunnsvik för att vidga sina kunskaper om socialismen, blev kanske Rickard en besvikelse”.

Brunnsvik ska inte agitera utan väcka arbetarnas intresse för bildning, ansåg han.

Vid sidan av Rickard Sandler är Alf Ahlberg den lärare och rektor som blivit mest känd utanför skolan. Han var humanist, författare, filosof och folkbildare och disputerade på en avhandling om platonismen. Redan när han läste i Lund i början av förra seklet tog han ställning för arbetarrörelsen – men organiserade sig inte politiskt.

Dåligt förhållande till skolan
Den mest kände eleven på Brunnsvik är dock utan tvekan författaren Dan Andersson. Men hans förhållande till skolan var inte alltid det bästa.

Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten, berättar att Dan Andersson skrev en hatroman om Brunnsvik. Anledningen till det var att den dåvarande rektorn lagt sig i en kärleksaffär som poeten hade med en st
uderande på skolan. Tyvärr brände Dan Andersson romanen.

Vid sidan av dessa kändisar är listan lång på de tusentals som gått på skolan och som i många fall inte skulle ha fått chansen till utbildning någon annan stans. Liksom alla de som gått på skolan därför att de ville ha en annan typ av bildning som inte funnits på annat håll. Om den möjligheten nu ska finnas kvar på Brunnsvik är oklart.

FAKTA: Brunnsvik
Från årsskiftet försvinner LO:s kortkurser som vänder sig till folkrörelserna från Brunnsvik. Under denna vecka har facket förhandlat om framtiden för de anställda, och resultatet blir att tre av lärarna som jobbat med samverkan mellan facken och folkrörelserna inom kort sägs upp.