Regeringen jagar bort storföretagen från Sverige, enligt Svenskt Näringsliv som går till hårt angrepp mot regeringens förslag om att begränsa företagens rätt att göra ränteavdrag.

Finansminister Anders Borg (m) vill sänka bolagsskatten från 28 till 25 procent, men förslaget får tummen ner från Svenskt Näringsliv, som anser att det kostar mer än det smakar.

I dag, fredag, går Svenskt Näringsliv till hårt angrepp mot regeringen på Dagens Nyheters debattsida där organisationens vd Urban Bäckström skriver att regeringens förslag till sänkt bolagsskatt hotar att jaga bort storföretagen från Sverige.
 
Anledningen är att sänkningen ska finansieras genom att företagens rätt att dra av för räntekostnader inom koncerner begränsas, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om. Enligt Urban Bäckström kan effekten bli att storföretagen flyttar sina huvudkontor utomlands.

För att motverka inbromsningen av ekonomin som nu sker och den höga inflationen, vill han i stället att regeringen satsar på flera andra skattesänkningar, forskning, en långsiktig energipolitik och en mer flexibel arbetsmarknad.

Läs också: artikeln "Sänkt bolagsskatt ska betalas dyrt" 2008-07-11